Κατά της Ρωσίας στρέφεται η Γερμανία

ο Βερολίνο καταγγέλλει ότι η Μόσχα «χρηματοδοτεί» τις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί ξανά τη φωτιά της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και δη ενεργά, μετά τις δηλώσεις ενός από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην περιοχή περί του ότι οι αντάρτες λαμβάνουν «πολλά» χρήματα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ιγκόρ Μαρτίνοφ, ένας από τους αξιωματούχους που έχουν διορίσει οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Μόσχα συνδράμει στη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, των μισθών και των συντάξεων, που πλέον δεν προσφέρει η ουκρανική κυβέρνηση.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία μας βοηθά», δήλωσε ο Μαρτίνοφ και πρόσθεσε ότι δίνει «όχι απλώς λίγα χρήματα, αλλά πολλά».

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι βοηθά τους αυτονομιστές.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα πως οι δηλώσεις Μαρτίνοφ επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγαν οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο επί μήνες περί ανάμιξης της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία δρα στην Ουκρανία χωρίς να συμβουλεύεται την ουκρανική κυβέρνηση και βοηθά τους αυτονομιστές εκεί πολύ ενεργά», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.
«Χωρίς τη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας, απλά δεν θα είχαμε το βίαιο αυτονομιστικό κίνημα και την κρίση που βιώνουμε αυτή την περίοδο στις συγκεκριμένες περιοχές», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Ο Μαρτίνοφ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς. Είπε όμως ότι στην ανατολική Ουκρανία φθάνουν χρήματα από το καλοκαίρι τα οποία χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν τα σχολεία, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, να δίνονται συντάξεις και να καλύπτονται διάφορα αυτοδιοικητικά κόστη.

Η Ουκρανία ανέστειλε τη χορήγηση κάθε χρηματοδότησης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές μετά την 2η Νοεμβρίου, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές στις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες», που το Κίεβο και η Δύση καταδίκασαν χαρακτηρίζοντας παράνομες και μια παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας της 5ης Σεπτεμβρίου.