Κατάρ: ‘Όχι» στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία

Κατάρ: ‘Όχι» στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία
epa08188243 Syrian people gather near the Syrian-Turkish borders during a protest northwestern of Idlib, Syria, 02 February 2020. According to local reports, some 500 people joined the protest titled 'From Idlib to Berlin' organized by several civilian activists in northern Syria to highlight the sufferings of Idlib residents after the Syrian regime launched operation and escalated airstrikes on the area. According to one of the organizers, the protesting people are calling on Turkey to open safe passages so that civilians can cross to European countries, namely Germany which had previously received Syrian refugees. EPA/YAHYA NEMAH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κατάρ ψήφισε χθες Κυριακή στο Κάιρο υπέρ της επανένταξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον παναραβικό οργανισμό.

Το Κατάρ, χώρα που εναντιώνεται σθεναρά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό, παρά την επιστροφή του συριακού καθεστώτος στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το πλούσιο κράτος του Κόλπου ψήφισε χθες Κυριακή στο Κάιρο, όπως και οι υπόλοιπες χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, υπέρ της επανένταξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον παναραβικό οργανισμό, από τον οποίο είχε αποκλειστεί στα τέλη του 2011.

Όμως η θέση του Κατάρ «για την εξομάλυνση [των σχέσεων] με το συριακό καθεστώς δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Μολονότι ο κ. Ανσάρι ανέφερε στο QNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, ότι η χώρα του δεν θα σταθεί «εμπόδιο» στις αποφάσεις άλλων αραβικών κρατών, επέμεινε πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ντόχα και τη Δαμασκό θα εξαρτηθεί από πολιτικές προόδους που «θα ανταποκρίνονται στους πόθους του αδελφού συριακού λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τις ρίζες της κρίσης που οδήγησε στον αποκλεισμό της και να λάβει θετικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του συριακού λαού», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από τη Δαμασκό.

Στον πόλεμο στη Συρία ενεπλάκησαν περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η σύρραξη κομμάτιασε τη χώρα, στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Αν και στα κυριότερα μέτωπα τα όπλα έχουν σιγήσει, τεράστια τμήματα της χώρας παραμένουν εκτός του ελέγχου της Δαμασκού και δεν έχει εξευρεθεί καμιά πολιτική λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γαΐτ δήλωσε χθες Κυριακή πως επαφίεται σε κάθε αραβικό κράτος να αποφασίσει εάν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό ή όχι.

Το Κατάρ παρείχε μεγάλη βοήθεια σε οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και ανταρτών κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: