Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

Σημαντικές αλλαγές και δυσάρεστες εκπλήξεις για προκαταβολή φόρου, φορολογία νησιών και υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο νέος φόρος μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από το ειδικό τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα υπολογισμού του φόρου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Για παράδειγμα οικία 90 τ.μ. 17 ετών 2ου ορόφου στην Αγία Βαρβάρα Αττικής με το ειδικό τέλος ακινήτων επιβαρύνεται φέτος με 252 ευρώ ενώ ο νέος φόρος θα είναι 200 ευρώ ( 52 ευρώ ή 20,8% λιγότερο). Στο Περιστέρι οικία 110 τμ 15 ετών 3ου ορόφου επιβαρύνεται φέτος με φόρο 514 ευρώ ενώ το 2014 ο φόρος μειώνεται στα 452 ευρώ (62 ευρώ ή 12,1% χαμηλότερα).

Σε ότι αφορά ακριβότερες περιοχές προκύπτει ότι οικία 180 τμ 16 ετών και μονοκατοικία στο Καβούρι και οικόπεδο οικίας ( μη δομημένο) 500 τμ ο ιδιοκτήτης της πληρώνει φέτος 24.363 ενώ φέτος θα πληρώσει 25.508 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Ιανουάριο

Φορολογικές αλλαγές που θα συζητηθούν
Σημαντικές αλλαγές στο φόρο εισοδήματος περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο. Πιο συγκεκριμένα:

– καταργείται από την 1.1.2016 η φοροελάφρυνση για κατοίκους και επιχειρήσεις σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
– διατηρούνται φοροαπαλλαγές μόνο για μικρούς παραγωγούς ρεύματος με φωτοβολταϊκά και για επιχειρήσεις real estate.
– μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης στο 3% από 1/1/2014

Αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος
Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται εως τις 30 Απριλίου, ενώ ο φόρος θα πληρώνεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Τέλος, η προκαταβολή φόρου για τους μικρομεσαίους αυξάνεται σε 80% από 50% που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συζήτησή του θα γίνει με την διαδικασία του επείγοντος και θα ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη μέρα, ενώ οι συνεδριάσεις θα είναι πρωί – απόγευμα.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, και Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αύριο πάντως θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος η κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς και η διαδικασία συζήτησης του.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πηγή: FortuneGreece,com με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ