Καθυστέρηση του Brexit θα ζητήσει από Μακρόν και Μέρκελ η Μέι- Η στάση των Ευρωπαίων

Το «διαζύγιο» έχει ήδη καθυστερήσει μία φορά, αλλά η Πρωθυπουργός θα ζητήσει περισσότερο χρόνο, καθώς «φλερτάρει» με τον επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος θέλει να κρατήσει τη Βρετανία πιο στενά δεμένη με το μπλοκ, μετά την αποχώρηση.

Την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν συναντά σήμερα η Τερέζα Μέι, για να συζητήσει τη δυνητική καθυστέρηση του Brexit, την ώρα που οι υπουργοί της βρίσκονται σε κρίσιμες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, για να αρθεί το αδιέξοδο στο Λονδίνο.

Όπως θυμίζει το Reuters, το Brexit έχει ήδη καθυστερήσει μία φορά, αλλά η Μέι θα ζητήσει περισσότερο ακόμη χρόνο καθώς «φλερτάρει» με τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θέλει να κρατήσει τη Βρετανία πιο στενά δεμένη με το μπλοκ μετά την αποχώρηση.

«Η Πρωθυπουργός δεν έχει μετακινηθεί ακόμη από τις κόκκινες γραμμές της, για να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό», είπε ο Κόρμπιν ενόψει των περαιτέρω συνομιλιών της ομάδας του με τους υπουργούς της Μέι.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δώσουν μια νέα παράταση στο Λονδίνο, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για να διευθετήσει το Brexit, αλλά η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το πως σχεδιάζει να το κάνει, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, μια ημέρα προτού οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν αν θα καθυστερήσουν και πάλι την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.

«Είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο», είπε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Πραγματικά ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει μια λύση για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ελπίζουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το πως να αποφύγουμε αυτό το Brexit χωρίς συμφωνία», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει έναν σαφή και αξιόπιστο τρόπο για έξοδο από το χάος για να δεχτεί το Παρίσι μια ακόμη παράταση. «Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για τον λόγο που χρειάζεται η καθυστέρηση και για το πώς τελικά θα διευκολυνθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Λε Μερ στον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποφευχθεί έξοδος χωρίς συμφωνία αν αποτύχουν οι προσπάθειες της Μέι ο ίδιος απάντησε: «Προτιμώ μια συμφωνία. Αλλά η Τερέζα Μέι θα πρέπει να μας εκθέσει τους λόγους που επιθυμεί την καθυστέρηση και αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι».

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η σημερινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Βρετανία εξακολουθεί να πρέπει να επιδείξει περισσότερη πρόοδο ως προς το ποιο Brexit σχεδιάζει αν θέλει να λάβει παράταση. «Αναμένουμε, επιτέλους, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «πολύ σκληρά κριτήρια». Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πολύ «απογοητευτική κατάσταση», είπε προσθέτοντας ότι (το Λονδίνο) «θα πρέπει επιτέλους να επεξεργαστεί μελλοντικά σχέδια».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι είπε ότι ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία είναι «πάντα μια πιθανότητα». Αλλά «εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πάντα ανοιχτοί σε μια παράταση», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη: Βρετανία: Νόμος του κράτους η παράταση της διαδικασίας του Brexit