Καθρέπτης το παρελθόν για τις ραγδαίες αλλαγές στο μέλλον

Καθρέπτης το παρελθόν για τις ραγδαίες αλλαγές στο μέλλον

Οι νέες τάσεις και η προσέγγισή τους, με μια ματιά στο παρελθόν, συζητήθηκαν στην ενότητα “The future is bright” του Most Powerful Women Summit 2022, που συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece.

Ο Δρ. Γιωργής Ι. Κριτσωτάκις, Managing Director Accenture, ανέδειξε μια σειρά από αναδυόμενες τάσεις και εξήγησε ότι η τεχνολογία και ο ρόλος της δεν χρειάζεται να αναλυθούν. Αυτό που έχει αξία είναι να δούμε γιατί είναι ιδιαίτερες οι τωρινές τεχνολογίες. Καταρχήν, είναι καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, λειτουργούν συνδυαστικά, και άρα ζούμε μια εκθετική πρόοδο της τεχνολογίας διότι η μία μπαίνει μέσα στην άλλη. Αν δεν είχαμε τα δεδομένα δεν θα είχαμε την τεχνητή νοημοσύνη κι αν δεν είχαμε την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είχαμε τη μηχανική μάθηση.

Οι τρομακτικές αλλαγές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια έχουν ως κοινή συνισταμένη το διαδίκτυο. Το metaverse είναι μια μετεξέλιξη του διαδικτύου, ένα τρισδιάστατο σύμπαν όπου γεφυρώνεται το πραγματικό με το εικονικό σε σχέση με τον χώρο και την ταυτότητα. Η BMW για παράδειγμα έφτιαξε το δικό της μετασύμπαν, αποτύπωσε τα εργοστάσιά της και μέσω αυτών εκπαιδεύει τα ρομπότ της και πειραματίζεται ενώ η Nike και η Gucci έφτιαξαν τα δικά τους metaverses.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, σημείωσε ότι το πρόβλημα και η ουσία είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο που είναι “μάπα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι αβέβαιος, ασαφής και πολυπαραγοντικός. “Δεν προβλέπουμε το μέλλον, δεν είναι δουλειά μας αυτή. Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε εναλλακτικά σενάρια πατώντας σε κάποιες βασικές αρχές. Το business as usual τελείωσε. Πανδημία – πόλεμος, π στο τετράγωνο. Κανείς δεν μπορούσε να πει ότι η τελευταία φάση της πανδημίας θα ήταν η πρώτη φάση του πολέμου”, πρόσθεσε για να τονίσει ότι έχουμε καλή βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα διότι έχει το foresight στο DNA του. “Προσπαθούμε να αλλάξουμε το mindset διότι future is a mindset, not a timeframe”, σημείωσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις τεράστιες αλλαγές στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και την ενέργεια.

Με το βλέμμα στην ιστορία

“Το παρελθόν είναι καθρέφτης του μέλλοντος. Και στην προσωπική μας ζωή, κάθε βήμα μας σχετίζεται με τις εμπειρίες μας. Κάθε βήμα μας σχετίζεται με τα προηγούμενα. Η τεχνολογία τρέχει τόσο πολύ κι εμείς παραμένουμε περίπου οι ίδιοι. Αυτό πρέπει να μελετήσουμε”, σύμφωνα με την Μαρία Δ. Ευθυμίου, Ιστορικό του ΕΚΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι επειδή η δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα για να λειτουργήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει το σχήμα των αυτοκρατοριών. Είναι το σχήμα που λειτούργησε για χιλιάδες χρόνια, διότι τότε είχαν αυτή την απλή ιδέα: ότι ο άνθρωπος χρειάζεται ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι “οι αυτοκρατορίες ήταν πάντα πολυπρόσωπες, πολλές θρησκείες, πολλοί λαοί. Κι αν πάρει η Κίνα τα παγκόσμια ηνία, «το έχουν», δεν μπορώ να το εξηγήσω εν συντομία, αλλά έχουν την αυτοκρατορική εμπειρία”.

Ο Παναγιώτης Κακολύρης, COO & Επικεφαλής Στρατηγικής της SOCIALDOO ταξίδεψε το κοινό στο 1888, όταν ο Ιούλιος Βερν γράφει σε ένα βιβλίο του για τα τηλέφωνα. Μας γοητεύει το μέλλον, σημείωσε κι έχουμε μια μελλοντολαγνεία από την Πυθία μέχρι τον Βερν αλλά πλέον χρησιμοποιούμε τα εργαλεία της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης για την προαγωγή της επικοινωνίας – και της εταιρικής επικοινωνίας ιδιαίτερα. Αλλά η επικοινωνία δεν είναι αυτοσκοπός, χρειάζεται και η ενσυναίσθηση, διότι όπως εξήγησε ο κ. Καλοκύρης, η επικοινωνία οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική, να υπηρετεί έναν σκοπό. Γι’ αυτό και έχουμε φτιάξει έναν νέο όρο – intellemo communication, μια επικοινωνία που βασίζεται όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στην ενσυναίσθηση.

Κατέληξε ότι η δημοκρατία μας πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική, καθώς όσο δεν γίνεται αυτό, οι άνθρωποι δεν θα βλέπουν τη θέση τους στο μέλλον. Έχουμε μια μάχη αυτών που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω και αυτών που θέλουν να πάνε μπροστά.