Κέρδη για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και ανησυχία για τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών

Κέρδη για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και ανησυχία για τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η Citi μιλά γα συνεχή επιβράδυνση των δαπανών, γεγονός που υποδηλώνει «μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα» από τους καταναλωτές

Άνοδο εμφάνισαν στα κέρδη τους οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2023, «πατώντας» πάνω στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων αλλά και θέτοντας παράλληλα ανησυχίες για την κάμψη στις αποταμιεύσεις των πελατών τους, σημάδι που δείχνει προς επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 35% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη της Wells Fargo αυξήθηκαν κατά 60%. Η Citigroup ανακοίνωσε μια πιο μέτρια αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Και οι 3 τράπεζες εμφάνισαν άνοδο στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), εν μέσω της ανόδου των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη χώρα.

Οι τράπεζες, ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

«Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παραμένουν γενικά υγιείς, αν και οι καταναλωτές ξοδεύουν τα πλεονάζοντα αποθέματα μετρητών τους» είπε ο CEO της JP Morgan, Τζέμι Ντίμον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Wells Fargo δήλωσε ότι βλέπει να αυξάνονται οι διαγραφές, ή τα δάνεια που διαγράφονται, στο χαρτοφυλάκιο πιστωτικών καρτών της. «Ενώ η οικονομία συνέχισε να είναι ανθεκτική, βλέπουμε τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της οικονομίας με τα υπόλοιπα των δανείων να μειώνονται και τις διαγραφές να συνεχίζουν να επιδεινώνονται σε μικρό βαθμό» είπε ο επικεφαλής της τράπεζας, Τσάρλι Σαρφ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέϊζερ, δήλωσε ότι βλέπει συνεχή επιβράδυνση των δαπανών, γεγονός που υποδηλώνει «μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα» από τους καταναλωτές

Η περιφερειακή τράπεζα PNC ανέφερε υψηλότερες καθυστερήσεις στα καταναλωτικά της δάνεια, με τα κέρδη να μειώνονται κατά 4,26% σε ετήσια βάση στα 1,57 δισ. δολάρια, ενώ το NII της μειώθηκε κατά 2%. Η τράπεζα ανέφερε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων υπεραντισταθμίστηκαν από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com