Κίνα: ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ακολουθούν μια επικίνδυνη οδό

Κίνα: ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ακολουθούν μια επικίνδυνη οδό
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ακολουθούν μια επικίνδυνη οδό, σύμφωνα με την Κίνα

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα «την εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό» της σύμπραξης που συνήφθη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για ένα πρόγραμμα υποβρυχίων που προορίζεται για την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

«Η τελευταία κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας δείχνει πως αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με τον εφοδιασμό της Αυστραλίας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών χωρών που επισφραγίσθηκε χθες, Δευτέρα, και είναι γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο AUKUS, η Αυστραλία θα αντικαταστήσει το στόλο των ντιζελοκίνητων υποβρυχίων της με πυρηνοκίνητα σκάφη, τα οποία είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και έχουν πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.

Η αντικατάσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχάς με την αγορά αμερικανικών σκαφών και στη συνέχεια με την παραγωγή στην Αυστραλία ενός νέου τύπου υποβρυχίου, από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Αυτό το πρόγραμμα της ανάπτυξης επιθετικών υποβρυχίων φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, σε μια στιγμή που η Κίνα υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: