King’s Speech για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια – Η ομιλία του Καρόλου στο βρετανικό κοινοβούλιο

King’s Speech για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια – Η ομιλία του Καρόλου στο βρετανικό κοινοβούλιο
Britain's King Charles III, wearing the Imperial State Crown and the Robe of State, sits beside Britain's Queen Camilla, wearing the George IV State Diadem, as he reads the King's speech from The Sovereign's Throne in the House of Lords chamber, during the State Opening of Parliament, at the Houses of Parliament, in London, on November 7, 2023. (Photo by Leon Neal / POOL / AFP) Photo: AFP
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και η «εκμετάλλευση» των προοπτικών της Τεχνικής Νοημοσύνης, μεταξύ των εξαγγελιών του.

Ο βασιλιάς Κάρολος, στον παραδοσιακό «Λόγο του Βασιλιά» που εκφώνησε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε διάφορες εξαγγελίες όπως:

  • η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη μείωση του πληθωρισμού και του δημοσίου χρέους,
  • η ενεργειακή ασφάλεια σε συνάρτηση με τη μηδενική εκπομπή ρύπων ως το 2050,
  • η ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας με την παροχή περισσότερων εξουσιών αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα,
  • η μείωση στις λίστες αναμονής ασθενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (ΝHS),
  • η σταδιακή αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας για το κάπνισμα,
  • η αναδιάρθρωση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων,
  • η αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και η «εκμετάλλευση» των προοπτικών της Τεχνητής Νοημοσύνης,
  • ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών με καλύτερη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση κυρίως στις περιοχές της βόρειας Αγγλίας,
  • η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων,
  • η προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και η παροχή βοήθεια στη Γάζα,
  • η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές ήταν μερικές από τις εξαγγελίες που έκανε ο βασιλιάς Κάρολος στον παραδοσιακό «Λόγο του Βασιλιά», τον οποίο εκφωνεί ο εκάστοτε μονάρχης και ουσιαστικά αποτελεί τις ετήσιες προγραμματισμένες νομοθετικές πράξεις και τους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος συντάσσεται από κυβερνητικά στελέχη εκφωνείται όμως από τον αρχηγό του κράτους.

Ήταν η πρώτη ομιλία του Καρόλου στο βρετανικό κοινοβούλιο ως νέου μονάρχη. Αν και πέρυσι το είχε ξανακάνει, εκπροσωπώντας όμως τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία τότε ασθενούσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος φορούσε την στολή ναυάρχου του Στόλου του Βασιλικού Ναυτικού, πάνω από αυτήν τον λεγόμενο «Χιτώνα του Κράτους» ενώ έφερε και το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα, το οποίο περιλαμβάνει 2.868 διαμάντια σε ασημένιες βάσεις, 269 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 11 σμαράγδια και ζυγίζει δυόμισι κιλά. Ο Βρετανός μονάρχης δίπλα του είχε τη σύζυγό του βασίλισσα Καμίλα.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, δεν ήταν μόνο μια ιστορική στιγμή καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια που ένας βασιλιάς εκφώνησε τον παραδοσιακό λόγο του μονάρχη αλλά ήταν και μια βαθιά συναισθηματική στιγμή, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην «αγαπημένη του μητέρα» μιλώντας για την «κληρονομιά» που άφησε πίσω της η βασίλισσα Ελισάβετ και την «αφοσίωση της στην υπηρεσία» της πατρίδας.

Συνολικά για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει προγραμματίσει να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο 21 νόμους, χωρίς όμως να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβει καθώς για πολλούς αναλυτές το 2024 θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: