«Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» από την Ashoka και το Schneider Electric Foundation

Οι 15 νικητές είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα με κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα.

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, βράβευσαν τις 5 περισσότερο υποσχόμενες λύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας προάγοντας την ενεργειακή βιωσιμότητα στο Summit του προγράμματος «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» στη Ρώμη, στις 24 Μαΐου 2018. Ανάμεσά τους και μια ελληνική νικήτρια συμμετοχή.

Τον Ιούνιο 2017, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, με στόχο να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23) τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 13 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα κοινωνικών καινοτόμων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα στις χώρες τους και στην Ευρώπη.

Και οι 15, συμμετείχαν σε μια εντατική διαδικασία συμβουλευτικής, διάρκειας 12 εβδομάδων με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν από ειδικευμένους συμβούλους και μέντορες για συνολικά περίπου 300 ώρες εξειδικευμένης στρατηγικής εργασίας.

Στις 24 Μαίου 2018, οι 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για το European Summit, που έλαβε χώρα στο εντυπωσιακό Istituto della Enciclopedia Italiana. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τη δουλειά τους αλλά και την πρόοδό τους κατά την περίοδο εργασίας με τους συμβούλους και μέντορες. Στη συνέχεια, κάθε ένας από αυτούς είχε την ευκαιρία να εμπλακεί σε 4 ατομικές, στοχευμένες συζητήσεις με επιλεγμένους κορυφαίους συμβούλους (Strategy Though Partners) από όλη την Ευρώπη που παρείχαν προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης κάθε κοινωνικής επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το κοινό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Schneider Electric Foundation και η Ashoka παρουσίασαν την προσπάθεια προώθησης της ενεργειακής βιωσιμότητας (energy sustainability) και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, συζητώντας με τους παρακάτω διακεκριμένους ομιλητές: Gilles Vermot Desroches (Schneider Electric Chief Sustainability Officer and General Delegate of the Foundation), Arnaud Mourot (Ashoka Europe Co-Director), Alessandro Valera (Ashoka Italy Director), Bettina Mirabile (Enel, Sustainability Projects and Practice Sharing) και Marylin Smith (The Energy Action Project).

Μετά το πάνελ, ανακοινώθηκαν οι 5 πρωτοβουλίες με τη μεγαλύτερη δυναμική για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Χάρη στο Schneider Electric Foundation, οι νικητές θα επωφεληθούν από επιπλέον υποστήριξη (επενδυτική, τεχνική ή/και άλλες μορφές υποστήριξης σε είδος), αξίας έως 10.000 ευρώ.