Κόκκαλης: Κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι

Κόκκαλης: Κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι
Ï ãåíéêüò ãñáììáôÝáò ôçò ÏñãÜíùóçò Ãç ÐÝôñïò Êüêêáëçò óõììåôÝ÷åé óôçí Çìåñßäá ôïõ õð. Áãñ. ÁíÜðôõîçò Çìåñßäá ìå ôßôëï «Ðïëõëåéôïõñãéêü Áãñüêôçìá êáé Ïéêïôå÷íßá: Äýï íÝá åñãáëåßá ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Åðé÷åéñçìáôéêüôçôáò» óôï ÐÜñêï Ôñßôóç, ÐÝìðôç 27 Öåâñïõáñßïõ 2014. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ
Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, σε δύο μήνες έχουμε τις  ευρωεκλογές και λίγους μήνες αργότερα τις  εκλογές στις ΗΠΑ όπου μπορεί να εκλεγεί ο Τραμπ, δήλωσε ο Γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης 

«Πρέπει να ασχοληθούμε τώρα με τις ευρωεκλογές», οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, άμεσοι, ενώπιόν μας, καθώς η δεξιά και η κεντροδεξιά έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς σε μια αντικλιματική πολιτική, δήλωσε ο Γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης στο πλαίσιο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών». 

«Κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι. Είναι αδιανόητο αυτός που έχει λιγότερη ευθύνη να υφίσταται μεγαλύτερες ζημίες», είπε φέρνοντας το παράδειγμα της καταστροφής του Ντάνιελ στη  Θεσσαλία και του δημόσια παραδεδεγμένου ύψους ζημιών 3,3 δισ.ευρώ.

Στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ENA με θέμα «Προς μια περιβαλλοντική δικαιοσύνη, πράσινη μετάβαση, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Τεχνητή Νοημοσύνη» (ΑΙ) τέθηκαν τα θέματα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της ανάγκης ελέγχου των επιπτώσεων των νέων τεχνολογιών μέσω της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, του δημόσιου διαλόγου και της κοινωνικής συμμετοχής και με το αίτημα για «κοινωνική δικαιοσύνη» να διατρέχει όλες αυτές τις εξελίξεις που βρίσκονται ήδη μπροστά μας και παράγουν αποτελέσματα.

Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, σε δύο μήνες έχουμε τις  ευρωεκλογές και λίγους μήνες αργότερα τις εκλογές στις ΗΠΑ όπου μπορεί να εκλεγεί ο Τραμπ. Οι δεξιές δυνάμεις δεν δέχονται την επιστημονική γνώση και έχουν «κανονικοποιήσει» όλη αυτή τη συνθήκη περιβαλλοντικής κρίσης, στην οποία μπλέκεται το  πεδίο της ενέργειας, το πεδίο της αποκατάστασης της φύσης και της αγροτικής παραγωγής σε ένα αφήγημα που παντρεύεται ο Βέμπερ, ο Πούτιν και η νέα ακροδεξιά, τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Μιλώντας για τον εναρμονισμό πράσινης μετάβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είπε ότι για παράδειγμα δεν μπορούμε να έχουμε τον ίδιο φόρο στο πετρέλαιο για τα σκάφη αναψυχής με το πετρέλαιο ευρείας χρήσης και δεν μπορούμε να αφήσουμε αβοήθητους τους ανθρώπους που ζουν σε σπίτια τα οποία πλήττονται από τη θερμότητα και το κρύο και δεν μπορούν να μπουν στο «εξοικονομώ». 

«Χρειαζόμαστε έναν οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είμαστε στα όρια του πλανήτη και δεν θα είναι κανείς ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», είπε ο Γραμματέας του «Κόσμου».

Ο Παναγιώτης Κορκολής, Διευθυντής του «ΕΝΑ», αναφερόμενος στον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης σημείωσε ότι προστίθεται ως δεύτερη μεταβλητή αβεβαιότητας ο «διαταρακτικός» χαρακτήρας της ψηφιακότητας και της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ήδη επηρεάσει την οικονομία και μάλιστα αυξάνοντας τις ανισότητες «αφήνοντας κόσμο πίσω». Αυτό γιατί η οικονομία γύρω από την ψηφιακότητα και την ΑΙ είναι αρρύθμιστη με αποτέλεσμα να έχουμε αγορές που τα παίρνουν όλα, μονοπώλια που εμφανίζονται με μεγάλη ταχύτητα και δισεκατομμυριούχους που δεν πληρώνουν φόρους γιατί ο τρόπος που κεφαλαιοποιείται η αξία από την ψηφιακότητα στηρίζεται σε άυλα στοιχεία 

Πρέπει να βάλουμε φρένο, πρόσθεσε, στην υπεργιγάντωση των κολοσσών και αυτό είναι εφικτό όπως βλέπουμε από κινήσεις για ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και προς τις άυλες μορφές παραγωγής, πιο δίκαιο, το οποίο μπορεί να στρέψει αυτές τις «διαταραχές» σε επιθυμητή κατεύθυνση.

Πρέπει, είπε ακόμη, «να μην αφήσουμε τους θεσμούς να τους χειρίζονται οι επιχειρηματίες της καινοτομίας αλλά να τεθούν υπό  δημοκρατικό έλεγχο».
«Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι αυτοί για να χτίσουμε ηθικά, βιώσιμα κα δίκαια τεχνολογικά μοντέλα και για τον χώρο του πολιτισμού», είπε η Νεφέλη Μυρωδιά επικεφαλής του Onassis AiR του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι προκλήσεις στις οποίες επικεντρωνόμαστε είπε, είναι να δημιουργούμε ένα δημόσιο βήμα διαλόγου, να δούμε τις κοινωνικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών, στον τρόπο που συνδεόμαστε με την αλήθεια, τα ΜΜΕ και πως επηρεάζονται ομάδες που είναι στον τεχνολογικό αποκλεισμό. 

Αναζητούμε επίσης τον ρόλο του δημιουργού σ αυτή την εποχή, που περνάει υπαρξιακή κρίση με τις τεχνολογίες ΑΙ, πιέζοντας να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών να υποστηρίζονται αλλά και χτίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό και τους καλλιτέχνες.

Στην ενίσχυση της δημοκρατίας με συμπεριληπτικότητα προς όλους επικέντρωσε την εισήγησή του ο Γιώργος Σαμαράς, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College, τονίζοντας την ανάγκη για σοβαρότητα στον διάλογο, σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο και ασφαλώς σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο διάλογος που πρέπει να ανοίξει πρέπει να αφορά και την ακροδεξιά, είπε, καθώς δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές η απειλή είναι μεγάλη. Εθεσε επίσης το θέμα της υποχώρησης της περιβαλλοντικής απειλής σε  πολλά  προγράμματα των δεξιών και κεντροδεξιών κομμάτων
Τη συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Νίκος Ερινάκης διευθυντής Ερευνας του ENA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ