Κορυφώνεται η αγωνία για το «εξαφανισμένο» αεροσκάφος

Κορυφώνεται η αγωνία για το «εξαφανισμένο» αεροσκάφος

Οι αρχές του Βιετνάμ εντόπισαν αντικείμενο που ίσως ανήκει στο αεροπλάνο της Malaysian Airlines που αγνοείται - Το πρωί θα συνεχιστούν οι έρευνες.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη το θρίλερ της μυστηριώδους εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysian Airlines, το οποίο αγνοείται από νωρίς χθες το πρωί με 239 επιβαίνοντες, καθώς χάθηκε από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε την πτήση Πεκίνο-Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ, ένα αεροσκάφος διάσωσης της χώρας εντόπισε ένα αντικείμενο που ενδεχομένως να ανήκει στο Μπόινγκ της Malaysian. Ωστόσο, καθώς στο σημείο εκείνο επικρατούσε πυκνό σκοτάδι, δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να διακριβωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους και οι αρχές ενημέρωσαν πως με το πρώτο φως της ημέρας θα αποσταλούν περισσότερα αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Μαλαισιανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους παρά τις έρευνες στις οποίες συμμετέχουν 34 αεροσκάφη και 40 πλοία. Οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Μπόινγκ έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος. Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

«Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια», είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία. Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.

«Θρίλερ» με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Καθώς πυκνώνουν τα ερωτηματικά γύρω από το τί συνέβη με το αεροπλάνο, η Interpol -η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας-ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται και πρόσθεσε ότι «εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια».

«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Interpol», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Ρόναλντ Νομπλ.

Λάτρης των πτήσεων και του Boeing 777 ο πιλότος της πτήσης
Ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο από χθες Σάββατο αγνοείται, ήταν λάτρης του Boeing 777 σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όταν είχε ρεπό πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του σε έναν προσομοιωτή πτήσεων που είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρίες νυν και πρώην συναδέλφων του.

Ο 53χρονος Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ, ο πιλότος του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντες που είχε προορισμό το Πεκίνο κι είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, ήθελε ανέκαθεν να κάνει αυτό το επάγγελμα κι είχε ενταχθεί στο προσωπικό της Malaysia Airlines το 1981.

Διαβάστε ακόμη: Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Υπάλληλοι της εταιρείας που εργάζονταν μαζί του είπαν ότι ο Ζάχαρι γνώριζε υπερβολικά καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Boeing 777, καθώς έκανε συνεχώς πρακτική εξάσκηση στον προσομοιωτή. Ο Ζάχαρι είχε εγκαταστήσει τον προσομοιωτή για Μπόινγκ 777 στο σπίτι του σε προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, όπου κατοικούν πολλοί εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες καθώς βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook δείχνουν έναν προσομοιωτή με τρεις οθόνες υπολογιστή, πολλά καλώδια και αρκετούς ηλεκτρονικούς πίνακες.

Το πάθος του για τα αεροπλάνα δεν περιοριζόταν μόνο στο Μπόινγκ 777. Από άλλες φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook προκύπτει ότι είχε μεγάλη συλλογή από τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μινιατούρες, περιλαμβανομένου ενός δικινητήριου ελικοπτέρου.

Ο Ζάχαρι είχε πάρει άδεια εξεταστή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας και εξέταζε πιλότους σε προσομοιωτές πτήσεων, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Malaysia Airlines, οι οποίοι θεωρούν αδύνατον να ευθύνεται εκείνος με οποιονδήποτε τρόπο για την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Ο Ζάχαρι είχε πετάξει με αεροσκάφη Fokker F50, Boeing 737 και Airbus A300 στις τρεις δεκαετίες και πλέον που εργαζόταν για την Malaysia Airlines. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 18.000 ώρες πτήσης, ενώ ο 27χρονος συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ είχε 2.763 κι είχε προσληφθεί στην εταιρεία το 2007.

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2013