Κορονοϊός και real estate: Πώς η αστυφιλία στη Βρετανία κόστισε σε 60.000 άτομα τον τίτλο του εκατομμυριούχου;

Κορονοϊός και real estate: Πώς η αστυφιλία στη Βρετανία κόστισε σε 60.000 άτομα τον τίτλο του εκατομμυριούχου;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκατομμυριούχοι ακινήτων αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2019.

Το φαινόμενο της αστυφιλίας στη Βρετανία κόστισε σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου το αξίωμα του εκατομμυριούχου, με τον αριθμό εκείνων που έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι αξίας 1 εκατομμυρίου λιρών (1,27 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) ή περισσότερο να πέφτει κατά 8% πέρυσι, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Savills.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 60.000 Βρετανοί είδαν την αξία του σπιτιού τους να πέφτει κάτω από το όριο του ενός εκατομμυρίου λιρών, με τους ιδιοκτήτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την έκθεση της μεσιτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο τη Δευτέρα.

Περισσότεροι από 23.000 κάτοικοι έχασαν τον τίτλο του «εκατομμυριούχου ακινήτου» πέρυσι στη Νοτιοανατολική περιοχή, ένα εύρος εύπορων κομητειών γύρω από το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των Μπάκιγχαμσιρ και Μπέρκσαϊρ, καθώς και των πόλεων Μπράιτον και Οξφόρδη.

Οι τιμές των κατοικιών στις γειτονικές κομητείες της πρωτεύουσας έχουν υποχωρήσει σημαντικά από το απόγειο τους κατά την πανδημία του κορονοϊού,, καθώς η ζήτηση για χώρους πρασίνου υποχωρεί και οι άνθρωποι επιστρέφουν στο Λονδίνο, ανέφερε το MarketWatch.

«Η κούρσα για χώρο και η εξόρμηση στην ύπαιθρο από τα μέσα του 2020 οδήγησε σε απότομη αύξηση του αριθμού των κατοικιών αξίας 1 εκατομμυρίου λιρών εκτός Λονδίνου και άλλων αστικών περιοχών», δήλωσε ο Λούσιαν Κουκ, επικεφαλής της έρευνας κατοικιών της Savills σε σχετική ανακοίνωση.

Το Λονδίνο είδε περίπου 12.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να χάνουν την ιδιότητα του «εκατομμυριούχου ακινήτου», αν και αυτό ισοδυναμεί με μείωση μόνο κατά 4%, τη μικρότερη σε εθνικό επίπεδο. Συγκριτικά, η Νοτιοανατολική, η Ανατολική Αγγλία, η Ουαλία και το Γιορκσάιρ και το Χάμπερ είδαν όλοι μια πτώση 13% στους εκατομμυριούχους ακινήτων, τις μεγαλύτερες μειώσεις σε ποσοστιαίους όρους.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των Βρετανών που μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο είναι πολύ υψηλότερος από τις προ-πανδημικές εποχές. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκατομμυριούχοι ακινήτων αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Savills.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: