Κρίση στη σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν μετά την απόφαση παύσης της στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας

Κρίση στη σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν μετά την απόφαση παύσης της στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας
epa06418260 Pakistani traders step on a US flag with a picture of US President Donald J. Trump during an anti-US protest in Peshawar, Pakistan, 05 January 2018. The Pakistan government on 02 January, summoned the United States Ambassador in Islamabad to express its serious concerns over a tweet by the US president accusing Pakistan of lies and deceit and harboring terrorists. Relations between Pakistan and the US took a turn for the worse after Trump in August accused Pakistan of providing safe haven to terrorist groups. Pakistan, which denies these accusations, later suspended official visits between the two countries. EPA/ARSHAD ARBAB

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια στο Ισλαμαμπάντ. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες βράδυ την αναστολή χορήγησης στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν, έως ότου το Ισλαμαμπάντ αναλάβει δράση ενάντια στους Αφγανούς Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι, που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το οικονομικό ύψος της βοήθειας που αναστέλλεται, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ακόμη υπολογίζει τα είδη των ενισχύσεων που επηρεάζονται από την απόφαση. Σημείωσε πως μέρος της βοήθειας μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται αν το Ισλαμαμπάντ λάβει αποφασιστική δράση ενάντια στις οργανώσεις.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις το ύψος της ενίσχυσης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Πακιστάν υπολογίζεται σε τουλάχιστον 900 εκατομμύρια δολάρια.

«Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αναστέλλουμε τη χορήγηση στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας μόνο στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή, έως ότου η πακιστανική κυβέρνηση λάβει αποφασιστική δράση ενάντια σε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Αφγανοί Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι. Θεωρούμε ότι αυτές οι οργανώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή και επίσης στοχοθετούν προσωπικό των ΗΠΑ», δήλωσε η Νάουερτ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα ότι οι «αυθαίρετες προθεσμίες» που ορίζουν οι ΗΠΑ και η αλλαγή στόχων είναι αντιπαραγωγικές για την καταπολέμηση των κοινών απειλών ασφαλείας στην περιοχή μετά την αναστολή της χορήγησης στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας στο Ισλαμαμπάντ.

«Συνεργαζόμαστε με την αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα της ασφάλειας και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι αυθαίρετες προθεσμίες, οι μονομερείς αποφάσεις και οι αλλαγές των στόχων είναι αντιπαραγωγικές για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών”, ανέφερε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters