Η Κρήτων Άρτος κάνει τη (μικιο)διαφορά

Η Κρήτων Άρτος κάνει τη (μικιο)διαφορά

Μεγάλες πωλήσεις για το παξιμαδάκι που φέρνει μια «μικρή επανάσταση στην αγορά των σνακ».

Μπαλωθιές ετοιμάζεται να «παίξει» η Κρητών Άρτος από το Ηράκλειο της Κρήτης, αφού έως τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου τα προϊόντα της θα έχουν τοποθετηθεί και στην τελευταία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας, ξεπερνώντας τα 5.000 σημεία πώλησης στα οποία βρίσκεται σήμερα.

Προϊοντικά η εταιρεία «πατάει» σε δύο αγορές, αυτή των παραδοσιακών παξιμαδιών, κριτσινιών και λαδοκούλουρων και εκείνη του σνακ μέσω του «Μικιού». «Τα ΜΙΚΙΟ συνιστούν παγκόσμια καινοτομία. Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στην αγορά των σνακ» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος της «Κρητών Άρτος», Μανώλης Δαμιανάκης. Η Κρητών Άρτος συστάθηκε το 2005 μετά από απόφαση του κ. Δαμιανάκη να διαφημίσει την κρητική διατροφή όχι μέσα από το λάδι, τα ξίδια και τα κρασιά της, αλλά μέσα από το παξιμάδι της. Ήταν μια έξυπνη επιχειρηματική τοποθέτηση αν σκεφτεί κανείς πως το συγκεκριμένο προϊόν διατηρείται χωρίς συντηρητικά για διάστημα ενός έτους και η διακίνησή του στις αγορές του εξωτερικού είναι εύκολη και οικονομική.

Terra Creta: Tο λάδι της Κρήτης γυρίζει τον κόσμο

Η επωνυμία «Μικιό» τονίζει όχι μόνο την κρητική καταγωγή του, αλλά και την σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Κρήτη με τη λέξη αυτή προσδιορίζεται κάτι που είναι μικρό, αλλά συνάμα χαριτωμένο.  « Αν και μικρό, όταν το τρώει ο καταναλωτής παίρνει κάτι μεγάλο για την υγεία και το στομάχι του» υποστηρίζει ο κ. Δαμιανάκης. Πράγματι είναι από τα ελάχιστα σνακ των οποίων η γεύση αποδίδεται στα υλικά και όχι στα υποκατάστατα που μπορεί να περιέχουν.

Στην αγορά πρωτοέκανε την εμφάνισή του πριν από εφτά μήνες και ήδη έχει κερδίσει μερίδιο 1,5% συναγωνιζόμενο επάξια άλλες εταιρείες του κλάδου. Λάβετε επίσης υπόψη ότι μιλάμε για ένα premium προϊόν το οποίο πωλείται μόλις ένα ευρώ στη συσκευασία των 90 γραμμαρίων. Σε ότι αφορά την κατηγορία των παξιμαδιών, είτε πρόκειται για επώνυμα είτε για συσκευασίες private label, εδώ το ποσοστό ανέρχεται στο 20% της ελληνικής αγοράς. Πάντως τη χρονιά που μας πέρασε οι πωλήσεις και τα κέρδη κινήθηκαν ανοδικά κατά 10%, ενώ στόχος για το 2014 είναι και τα δύο μεγέθη να αυξηθούν κατά 25%. Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών ύψους 4,052 εκατ ευρώ το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδης της ανήλθαν στα 133.903 ευρώ.

Το παξιμάδι Κρητών Άρτος, που θεωρείται προμετωπίδα της Μεσογειακής διατροφής, έχει μπει στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Καναδά, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με το Μικιό όπως μας λέει ο κ. Δαμιανάκης να έχει μεγάλη πέραση! «Προτεραιότητά μας παραμένουν οι αγορές τις Αμερικής και της Γερμανίας, η Κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία ο Καναδάς και η Αυστραλία». Το 100% υγιεινό κρητικό φυσικό σνακ διατίθεται σε 6 γεύσεις, 4 αλμυρές και 2 γλυκές, και προκύπτει από τη συνεργασία της εταιρείας με τοπικούς παραγωγούς . Η εταιρεία παράλληλα ετοιμάζει δύο νέες γεύσεις οι οποίες θα κάνουν δυναμική εμφάνιση στις αρχές του 2015. Το μότο που θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση είναι το «Δοκίμασέ μας – Αξιολόγησέ μας».

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο Πεκίνο

Και για να φρεσκάρετε λιγάκι τη μνήμη σας η Κρητών Άρτος μας απασχόλησε στο παρελθόν όχι μόνο με τα καινοτόμα προϊόντα της, αλλά και με την είσοδό της στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα; Έδωσε η χρηματιστηριακή αγορά την ώθηση που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Δαμιανάκης δεν υπήρξε λόγω της κρίσης ουσιαστική ανταποδοτικότητα από το Χ.Α. «Η αγορά την εποχή που μπήκαμε ήταν χωρίς όγκους συναλλαγών και τα μεγέθη μας σημείωσαν μικρή βελτίωση». Στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 5 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσοστό γύρω στο 50% ανήκει στην οικογένεια Δαμιανάκη, ενώ μέρος εκείνου που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά έχει περάσει στα χέρια εργαζομένων και προμηθευτών, πράγμα που υπογραμμίζει την εσωτερική συνοχή της επιχείρησης.

Όσο για το business plan της εταιρείας για την επόμενη τριετία βασίζεται στην αύξηση του μεριδίου τόσο των παξιμαδιών όσο και των σνακ στην εγχώρια αγορά, στην ανάπτυξη των εξαγωγών του μικιού και στον διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών.