Lamda Development: Βελτίωση της κερδοφορίας το 2014

Lamda Development: Βελτίωση της κερδοφορίας το 2014

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 8%, το 2014.

Ανοδικά κινήθηκε η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA), τη χρήση 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5%, σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε στα 37,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Lamda Development ΑΕ.

Tα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) προ αποτιμήσεων που αναλογούν στον όμιλο διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 9%, σε σχέση με το 2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013 συνεχίστηκε ακόμα πιο ενισχυμένη. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 8%, το 2014, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε, επίσης, αύξηση κατά 5%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων ξεπερνά το 98%, ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις.

«Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται, καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας, καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 11%, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 7%.

Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 12,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4%, σε σχέση με πέρυσι. Στο “Mediterranean Cosmos”, στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 8% και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 6%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 12,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 10%. Αναφορικά με το “The Mall Athens”, τα μεγέθη του, επίσης, εμφανίζονται αυξημένα. Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και 4%, αντίστοιχα, ενώ η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3%.

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, το 2013. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα, καθώς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν συμπεριληφθεί 1,1 εκατ. ευρώ κέρδη που δεν υφίστανται πλέον, μετά την πώληση των συμμετοχών στη LAMDA Hellix και στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Οι ζημιές χρήσεως οφείλονται στις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου. Σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στα 23,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 48,6 εκατ. ευρώ, το 2013. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε η εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού 11,8 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας, λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%. Η αισθητή βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στη μείωση των ζημιών κατά 13,1 εκατ. ευρώ της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων σε σχέση με το 2013.

Η καθαρή αξία ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε στα 431 εκατ. ευρώ (5,4 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 296 εκατ. ευρώ που ήταν την 31/12/2013. Η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και η πώληση των ιδίων μετοχών συνεισέφεραν 162 εκατ. ευρώ, μετά από σχετικά έξοδα, στην καθαρή αξία ενεργητικού.

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή κινείται πτωτικά κατά 4%, ενώ ο γενικός δείκτης έχει απολέσει 7% της αξίας του. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής 3,23 ευρώ, στις 23/03/2015, το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται στο 40% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 39,2%, επίπεδο αρκετά ικανοποιητικό το οποίο και βελτιώθηκε αισθητά, μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η εταιρεία LAMDA Development ανακοίνωσε, επίσης, την παραίτηση του Πέτρου Καλαντζή από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και της Θεοδώρας Ζερβού από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Το διοικητικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του της 26.03.2015, προχώρησε στην εκλογή του Αναστάσιου Γιαννίτση και της Ευγενίας Παΐζη, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών, με θητεία το υπόλοιπο της θητείας του ΔΣ και ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:

– Αναστάσιος Γιαννίτσης, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

– Ευάγγελος Χρόνης, αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

– Οδυσσεύς Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

– Φώτιος Αντωνάτος, μη εκτελεστικό μέλος

– Γεώργιος Γεράρδος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

– Οδυσσεύς Κυριακόπουλος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

– Αχιλλεύς Κωνσταντακόπουλος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

– Ευγενία Παΐζη, μη εκτελεστικό μέλος

– Δημήτριος Πολίτης, μη εκτελεστικό μέλος

Η εκλογή των νέων μελών του ΔΣ θα ανακοινωθεί στην αμέσως προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.