Link Technologies: Η εταιρεία συνώνυμο της τηλεματικής στην Ελλάδα

Link Technologies: Η εταιρεία συνώνυμο της τηλεματικής στην Ελλάδα
Η Link Technologies έφερε την τηλεματική στις συγκοινωνίες και άνοιξε έναν νέο δρόμο για ΟΑΣΘ και ΟΑΣΑ.

Σημαντικά μεγάλος αριθμός του πληθυσμού της Αττικής επιλέγει για τις μετακινήσεις του τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τους περισσότερους να προτιμούν τα λεωφορεία, ωστόσο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεκάδες λεωφορειακές γραμμές στην Αθήνα ήταν «αόρατες» στο επιβατικό κοινό. Όσοι χρησιμοποιούσαν τις γραμμές των αστικών λεωφορείων που έχουν ανατεθεί, μέσω σύμβασης, σε εταιρείες ΚΤΕΛ δεν μπορούσαν να ενημερώνονται για την ώρα άφιξης του επόμενου οχήματος μέσω του κινητού τους, αλλά και μέσω των «έξυπνων στάσεων». Από τις 12 Απριλίου όμως, «αόρατες» γραμμές έπαψαν να υπάρχουν. Πλέον, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια του συνόλου των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας είναι διαθέσιμες στο επιβατικό κοινό, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της εφαρμογής OASA Telematics, του telematics.oasa.gr και των «έξυπνων στάσεων». Παράλληλα, οι επιβάτες οι οποίοι κατά τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούν περισσότερα του ενός δημόσια μέσα μεταφοράς, έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τις εφαρμογές της τηλεματικής, να επιλέξουν τη βέλτιστη διαδρομή, συνδυάζοντας λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό και μετρό.

Η επέκταση και αναβάθμιση των συστημάτων τηλεματικής στην Αθήνα είναι έργο της Link Technologies, μίας από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες στον χώρο της Πληροφορικής και των «Έξυπνων Πόλεων», της Τηλεμετρίας και των Συστημάτων Διαχείρισης στόλου οχημάτων.

Έχει πίσω της μια δυναμική πορεία 21 χρόνων, διαθέτοντας στο ενεργητικό της πολλά και σημαντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των καινοτόμων αυτών συστημάτων γίνεται στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και περιλαμβάνει τη δημιουργία εξοπλισμού και λογισμικού. Συστήματα διαχείρισης στόλου και real time ενημέρωσης των επιβατών της Link Technologies είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν σε περισσότερες από 25 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Link Technologies που σήμερα απασχολεί 60 άτομα, όλα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, από προγραμματιστές μέχρι συγκοινωνιολόγους, είναι η εταιρεία η οποία καθιέρωσε πριν από 20 χρόνια τον όρο «τηλεματική» στην Ελλάδα με αιχμή τις συγκοινωνίες, αφήνοντας το καινοτόμο αποτύπωμά της σε μια σειρά από μεγάλα έργα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών στην ελληνική, αλλά και στην ασιατική αγορά.

Το 2004, η Link Technologies άνοιξε έναν νέο πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή δρόμο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, εφαρμόζοντας το πρώτο επιτυχές και ελληνικής παραγωγής σύστημα τηλεματικής για τη διαχείριση του συγκοινωνιακού έργου στον ΟΑΣΘ, από τον εντοπισμό της θέσης των λεωφορείων, μέχρι τη διαχείριση της βάρδιας των οδηγών, τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και τον έλεγχο των δρομολογίων – το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά, πάνω και από το αντίστοιχο του Λονδίνου. Το έργο όμως που αποτέλεσε για τη Link Technologies την πιο απαιτητική πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν αυτό της εφαρμογής ενός πρωτοποριακού συστήματος τηλεματικής για τη διαχείριση 2.100 οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο το οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού του Λεκανοπεδίου, συμβάλλοντας στη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, η Link Technologies υλοποιεί συστήματα τηλεματικής σε πολλά ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, αλλά και στα ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και άλλων πόλεων. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος τηλεματικής φάνηκε στην τραγωδία στο Μάτι, όπου τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο ακριβώς λόγω της έξυπνης τηλεματικής υποστήριξης που διέθεταν.

Πέραν αυτών, η Link Technologies έχει αναπτύξει και άλλες εφαρμογές «Έξυπνων Πόλεων» όπως για παράδειγμα το σύστημα της έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο περιλαμβάνει αισθητήρες τοποθετημένους στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς και συσκευές παρακολούθησης GPS για την τηλεματική διαχείριση των απορριμματοφόρων που έχει υιοθετηθεί ήδη από πολλούς δήμους στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει αναπτύξει συστήματα για την τηλεματική διαχείριση δημοτικών πάρκινγκ και της ελεγχόμενης στάθμευσης που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να βρίσκει εύκολα, μέσω του κινητού του, θέση για πάρκινγκ.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει λύσεις με δικά της τηλεματικά υδρόμετρα για την εξ αποστάσεως μέτρηση της κατανάλωσης νερού και τη μετάδοση των πληροφοριών σε ένα κέντρο ελέγχου. Το έξυπνο σύστημα περιλαμβάνει αισθητήρες που μετρούν τη ροή, την πίεση και την ποιότητα του νερού, παρακολουθούν και ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα δίκτυα ύδρευσης, ανιχνεύουν βλάβες και διαρροές. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουν μείωση της σπατάλης νερού, άμεση απόκριση στην αποκατάσταση των βλαβών, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία των δικτύων ύδρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: