Λήξη της απεργίας στο Χολιγουντ – Τί κέρδισαν οι σεναριογράφοι και πού συμβιβάστηκαν

Λήξη της απεργίας στο Χολιγουντ – Τί κέρδισαν οι σεναριογράφοι και πού συμβιβάστηκαν
epa10875724 Demonstration posters are left upside down on the side of the side walk in front of the The Walt Disney Studios as WGA (Writers Guild of America) members demonstrate together with SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) members in Burbank, California, USA, 21 September 2023. The Writers Guild of America enters a second consecutive day of negotiation with the AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Both the WGA and SAG-AFTRA are on strike fighting for better compensation, contracts, and protection against AI. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση αποδοχών και έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των "νικών" τους.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες έληξε επίσημα η απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ το βράδυ της Τρίτης, όταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου τους ενέκριναν μια συμφωνία με τα στούντιο.

Τα διοικητικά συμβούλια των ανατολικών και δυτικών κλάδων του Writers Guild of America (WGA) και η κοινή επιτροπή διαπραγματεύσεών τους ψήφισαν όλα υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας, δύο ημέρες μετά την επίτευξη της προσωρινής συμφωνίας με έναν συνασπισμό των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ, των υπηρεσιών streaming και των εταιρειών παραγωγής. Μετά την ψηφοφορία δήλωσαν ότι η απεργία θα τελειώσει και οι συγγραφείς θα είναι ελεύθεροι να ξεκινήσουν τα σενάρια στις 12:01 π.μ. της Τετάρτης.

Τα βραδινά show – τα πρώτα που σταμάτησαν όταν οι συγγραφείς ξεκίνησαν την απεργία στις 2 Μαΐου – είναι αυτά που πιθανότατα θα ξαναρχίσουν και πρώτα. Οι σεναριακές εκπομπές θα αργήσουν περισσότερο να επιστρέψουν, καθώς οι ηθοποιοί εξακολουθούν να απεργούν και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Οι σεναριογράφοι πρέπει ακόμη να ψηφίσουν για να επικυρώσουν οι ίδιοι τη σύμβαση στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά η άρση της απεργίας θα τους επιτρέψει να εργαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανέφερε η συντεχνία στα μέλη της με ένα email.

Μετά τις ψηφοφορίες του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη, οι συμβάσεις κοινοποιήθηκαν στους συγγραφείς, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη λάβει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, που οι ηγέτες τους χαρακτήρισαν “εξαιρετική”.

Η τριετής συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές νίκες στους κύριους τομείς, για τους οποίους είχαν αγωνιστεί οι συγγραφείς –αποδοχές, διάρκεια απασχόλησης, αριθμός προσωπικού και έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης– και αντιστοιχεί ή σχεδόν ισοδυναμεί με αυτά που επεδίωκαν στην αρχή της απεργίας.

Το συνδικάτο ζητούσε ελάχιστες αυξήσεις στις αμοιβές και τα μελλοντικά κέρδη από τις εκπομπές μεταξύ 5% και 6%, ανάλογα με τη θέση του συγγραφέα. Τα στούντιο ήθελαν μεταξύ 2% και 4%. Η συμβιβαστική συμφωνία ήταν μια αύξηση μεταξύ 3,5% και 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το WGA διαπραγματεύτηκε επίσης νέες πληρωμές με βάση τη δημοτικότητα των σειρών streaming, όπου οι σεναριογράφοι θα λαμβάνουν μπόνους για τη συμμετοχή τους στις πιο δημοφιλείς σειρές στο Netflix, το Max και άλλες υπηρεσίες, πρόταση που τα στούντιο απέρριψαν αρχικά. Πολλοί σεναριογράφοι είχαν παραπονεθεί ότι δεν πληρώνονταν δεόντως για τη συμβολή τους στη δημιουργία περιεχομένων με μεγάλη τηλεθέαση.

Οι σεναριογράφοι πέτυχαν επίσης οι εκπομπές που προορίζονται για τουλάχιστον 13 επεισόδια να έχουν τουλάχιστον έξι σεναριογράφους στο προσωπικό, με τον αριθμό να αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των επεισοδίων. Δεν πέτυχαν το εγγυημένο προσωπικό έξι σεναριογράφων για τις σειρές που δεν έχουν ακόμη παραγγελθεί, αλλά αρκέστηκαν σε εγγυημένο προσωπικό τριών σεναριογράφων.

Οι σεναριογράφοι πήραν επίσης την εγγύηση ότι το προσωπικό σε σειρές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης θα απασχολείται για τουλάχιστον 10 εβδομάδες και ότι το προσωπικό σε σειρές που θα βγουν στον αέρα θα απασχολείται για τρεις εβδομάδες ανά επεισόδιο.

Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ικανοποιήθηκε το αίτημα των συγγραφέων για ρύθμιση και έλεγχο της αναδυόμενης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ιστορίες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα θεωρούνται “λογοτεχνικό υλικό” – ένας όρος στα συμβόλαιά τους για τα σενάρια και άλλες μορφές ιστορίας που παράγει ένας σεναριογράφος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνίζονται με τους υπολογιστές για τσ credits.

Οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα βάσει της συμφωνίας να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, εφόσον η εταιρεία, για την οποία εργάζονται συμφωνεί και πληρούνται άλλες προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες δεν μπορούν να απαιτήσουν από έναν συγγραφέα να χρησιμοποιήσει AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com