Lloyd’s: Έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Lloyd’s: Έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
A man cools off at a fountain in Sevilla, southern Spain on August 23, 2023. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP) Photo: AFP
Η Καραϊβική θα έχανε το 19% του ΑΕΠ της σε πέντε χρόνια, εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα συγκεντρώνονταν εκεί.

Έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να χαθούν από την παγκόσμια οικονομία από μια «εύλογη αύξηση» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και προκαλούν αποτυχίες καλλιεργειών και ελλείψεις τροφίμων και νερού, σύμφωνα με την Lloyd’s.

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία, που διεξήγαγε την έρευνα μαζί με το Κέντρο Μελετών Κινδύνου του Cambridge, υποστηρίζει πως το «σενάριο συστημικού κινδύνου», το οποίο μοντελοποιεί τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, ήταν υποθετικό.

Ωστόσο, ανέφερε πως η έρευνα θα βελτιώσει την κατανόηση των επιχειρήσεων και των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με την έκθεσή τους σε κρίσιμες απειλές όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η Lloyd’s μοντελοποίησε τις παγκόσμιες οικονομικές απώλειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, εκτιμώντας τον αντίκτυπο των «σοκ» για τα τρόφιμα και το νερό προς το παγκόσμιο ΑΕΠ για μια πενταετία.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος των ζημιών στις τρεις βαθμίδες που μοντελοποίησε- μείζονες, σοβαρές και ακραίες- ήταν 5 τρισ. δολάρια για την πενταετία, με εύρος από 3 τρισ. δολάρια στο σενάριο της χαμηλότερης σοβαρότητας έως 17,6 τρισ. δολάρια στο πιο ακραίο σενάριο.

Ανά περιοχές

Ακόμα, η Lloyd’s εκτίμησε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα με επίκεντρο την ευρύτερη Κίνα θα οδηγούσαν στις μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιοχή της Καραϊβικής θα έχανε το 19% του ΑΕΠ της σε πέντε χρόνια, εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα συγκεντρώνονταν εκεί, σύμφωνα με τα μοντέλα που «έτρεξε» η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com