«Μα τι μπορεί να πάει στραβά;» – Τι έλεγε ο CEO της εταιρείας πίσω από την καταδικασμένη αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού

«Μα τι μπορεί να πάει στραβά;» – Τι έλεγε ο CEO της εταιρείας πίσω από την καταδικασμένη αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού
This undated image courtesy of OceanGate Expeditions, shows their Titan submersible launching from a platform. Rescue teams expanded their search underwater on June 20, 2023, as they raced against time to find a Titan deep-diving tourist submersible that went missing near the wreck of the Titanic with five people on board and limited oxygen. All communication was lost with the 21-foot (6.5-meter) Titan craft during a descent June 18 to the Titanic, which sits at a depth of crushing pressure more than two miles (nearly four kilometers) below the surface of the North Atlantic. (Photo by Handout / OceanGate Expeditions / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OceanGate Expeditions" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ανατριχιαστικά σχόλια, εβδομάδες πριν την τραγωδία.

Της Orianna Rosa Royle

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξερεύνησης του ναυαγίου του Τιτανικού, της οποίας το υποβρύχιο εξερράγη και βυθίστηκε πέρυσι σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, αστειευόταν λέγοντας «μα τι μπορεί να πάει στραβά;» λίγες εβδομάδες πριν από την καταδικασμένη αποστολή.

Το αφεντικό της OceanGate, Stockton Rush, η εταιρεία του οποίου κατασκεύασε το υποβρύχιο Titan που υπέστη «καταστροφική έκρηξη» τον περασμένο Ιούνιο, έκανε τα ανατριχιαστικά σχόλια σε μια καναδική ραδιοφωνική εκπομπή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο St John’s Radio, ο Rush αποκάλυψε επίσης ότι είχε επιλέξει συγκεκριμένα να κάνει την αποστολή τον Ιούνιο, επειδή τότε τα νερά γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού είναι υποτίθεται «πιο ήρεμα».

«Έχοντας το Polar Prince [το σκάφος που μετέφερε το υποβρύχιο στη θάλασσα] σκεφτήκαμε να μετακινήσουμε την αποστολή λίγο νωρίτερα φέτος», είχε πει. «Σχεδιάσαμε ειδικά το υποβρύχιο για αυτήν την αποστολή».

Τα τρομακτικά σχόλιά του περιλαμβάνονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Channel 5 για την καταστροφή: Minute by Minute: The Titan Sub Disaster.

«Αυτό το υποβρύχιο δεν είναι ασφαλές για κατάδυση», προειδοποιούσαν οι ειδικοί

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Rush φέρεται να είχε προειδοποιηθεί για την ασφάλεια (ή την έλλειψή της) του Titan, αλλά συνέχιζε να εκτελεί ταξίδια με αυτό ούτως ή άλλως.

Τουλάχιστον 46 άτομα ταξίδεψαν στην κυλινδρική καμπίνα από ανθρακονήματα του OceanGate με προορισμό τα συντρίμμια του Τιτανικού το 2021 και το 2022. Η τιμή της συμμετοχής στο ταξίδι; 250.000 δολάρια.

Εκείνη την περίοδο, το υποβρύχιο είχε μια σειρά από ατυχίες και το ταξίδι με αυτό είχε παρομοιαστεί με μια αποστολή αυτοκτονίας από έναν από τους πρώτους πελάτες της εταιρείας.

Ωστόσο, το πρωί της 18ης Ιουνίου 2023, οι πέντε τελευταίοι επιβάτες του Titan συμμετείχαν στην καταδικασμένη αποστολή τους πριν χάσουν την επαφή με το μητρικό του πλοίο. Ο κόσμος είχε κυριευτεί από αγωνία καθώς οι διασώστες πέρασαν μέρες για να εντοπίσουν το χαμένο υποβρύχιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόβος ήταν ότι θα τελείωνε το οξυγόνο προτού βρεθεί το υποβρύχιο. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μαζί με τον 77χρονο Γάλλο ειδικό του Τιτανικού Paul-Henri Nargeolet, τον 58χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο Hamish Harding, τον 48χρονο εξέχοντα Πακιστανό επιχειρηματία Shahzada Dawood, και τον 19χρονο γιο του, Sulaiman Dawood, είχαν ήδη πεθάνει στη θάλασσα.

Τις εβδομάδες μετά το δυστύχημα, πρώην υπάλληλοι της OceanGate και ειδικοί του κλάδου αποκάλυψαν ότι επανειλημμένα είχαν εκφράσει ανησυχίες για την κατασκευαστική αρτιότητα του Titan.

Ο David Lochridge, πρώην διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων και επικεφαλής οδηγός υποβρυχίων της εταιρείας, προειδοποίησε τους συναδέλφους του αφότου απολύθηκε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του Titan να καταδύεται με ασφάλεια στα βάθη στα οποία βρίσκονται τα συντρίμμια του Τιτανικού.

«Αυτό το υποβρύχιο δεν είναι ασφαλές για κατάδυση», έγραψε σε μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν. «Δεν θέλω να με βλέπουν σαν παραμυθά, αλλά ανησυχώ μήπως ο Rush σκοτώσει τον εαυτό του και άλλους στην προσπάθεια να τονώσει τον εγωισμό του».

Ο Βρετανός εκατομμυριούχος Chris Brown αποκάλυψε με παρόμοιο τρόπο ότι αποσύρθηκε από την καταδικασμένη αποστολή αφότου είχε πληρώσει μια προκαταβολή καθώς ανησυχούσε ότι η OceanGate δεν εφάρμοζε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ο Rush απέρριψε τις προειδοποιήσεις για τη δολοφονία επιβατών ως μια «σοβαρή προσωπική προσβολή».

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Rush καυχιόταν ακόμη και για το ότι είχε παρακάμψει κανόνες κατά την κατασκευή του υποβρύχιου.

Σε μια συνέντευξη του 2021, είπε: «Έχω παραβιάσει κάποιους κανόνες για να το κάνω αυτό. Τα ανθρακονήματα και το τιτάνιο… υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Ε, λοιπόν εγώ το έκανα».

Εντωμεταξύ, σε ένα επεισόδιο της εκπομπής The Travel Show του BBC το 2022, ο Rush είχε διαψεύσει τις ανησυχίες για ένα «πολύ δυνατό θόρυβο σαν χτύπημα» κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κατάδυσης του υποβρυχίου Titan. Ο ίδιος είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο, προσθέτοντας ότι «σχεδόν κάθε υποβρύχιο βαθέων υδάτων κάνει θόρυβο κάποια στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι ο Αμερικανός επιχειρηματίας και μηχανικός αγνόησε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας από την ομάδα του.

«Θέλετε να χρησιμοποιήσετε μία πρωτότυπη μη ταξινομημένη τεχνολογία σε ένα πολύ εχθρικό μέρος», είχε γράψει στο αφεντικό του ο Rob McCallum, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη των αποστολών της OceanGate. «Όσο κι αν εκτιμώ την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δυνητικά θέτετε σε κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο».

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Rush φέρεται να απάντησε ότι καταλάβαινε πως οι πρακτικές του «πηγαίνουν κόντρα στην καθιερωμένη ορθοδοξία, αλλά αυτή είναι η φύση της καινοτομίας».

Ο Rush προσέθεσε ότι «είχε κουραστεί από τους καθιερωμένους παίκτες του κλάδου που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα επιχείρημα ασφαλείας για να σταματήσουν την καινοτομία και να αποτρέψουν τους νέους παίκτες από το να εισέλθουν στη μικρή υπάρχουσα αγορά τους».

«Έχουμε ακούσει τις αβάσιμες κραυγές τύπου ‘Θα σκοτώσεις κάποιον’ πολύ συχνά», κατέληξε. «Τις εκλαμβάνω ως μια σοβαρή προσωπική προσβολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com