Μάικλ Μπλούμπεργκ : Ο μεγιστάνας που θα πάει «στον παράδεισο» και θέλει να εκθρονίσει τον Τραμπ

Μάικλ Μπλούμπεργκ : Ο μεγιστάνας που θα πάει «στον παράδεισο» και θέλει να εκθρονίσει τον Τραμπ
epa07911291 Former New York Mayor Michael Bloomberg arrives at Gala Dinner on the occasion of the World Mayors Summit in Christiansborg in Copenhagen, Denmark, 10 October 2019. EPA/Martin Sylvest DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2020.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διεκδικήσει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Είμαι υποψήφιος για την προεδρία για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και να ξαναχτίσουμε την Αμερική», ανέφερε στον ιστότοπό του ο 77χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν αντέχουμε άλλα τέσσερα χρόνια τις απερίσκεπτες και ανήθικες ενέργειες του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος «συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και για τις αξίες μας. Αν κερδίσει μια νέα θητεία δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συνέλθουμε», υποστήριξε.

Όμως, ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει στόχο να… εκθρονίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Μπλούμπεργκ είναι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με την περιουσία του εκτιμάται στα 50 δισ. δολάρια. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι ξεκίνησε τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια που θα κοστίσει το ποσό ρεκόρ των 31 εκατ. δολαρίων.

Είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που προέρχεται από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1942 στη Βοστόνη και σπούδασε μηχανικός, ενώ στη συνέχεια πήρε μάστερ από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Εργάστηκε για 15 χρόνια στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers, όπου έβγαλε πολλά εκατομμύρια. Όταν απολύθηκε, το 1981, έλαβε αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού και δεδομένων, σε μια περίοδο που ήταν σε πλήρη άνθιση η επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα τερματικά της εταιρείας θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για τον χρηματοοικονομικό κόσμο ενώ το πρακτορείο που φέρει επίσης το όνομά του έγινε γνωστό για την πληθώρα αποκλειστικών ειδήσεων που αφορούσαν τράπεζες, εταιρείες αλλά και πολιτικά γεγονότα.

Η δημαρχία της Νέας Υόρκης

Το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έθεσε υποψηφιότητα για να διαδεχτεί τον Ρούντι Τζουλιάνι στον δήμο της Νέας Υόρκης. Εκείνη την εποχή δήλωνε φιλελεύθερος σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, ενώ τασσόταν ταυτόχρονα υπέρ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Ως δήμαρχος, ο Μπλούμπεργκ δέχτηκε επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του που τον χαρακτήριζαν «δεσποτικό». Δέχτηκε επίσης πιέσεις επειδή άλλαξε την πόλη κατά τρόπο που να διευκολύνει τους εύπορους και τους τουρίστες, κάνοντας όμως πιο δύσκολη τη ζωή για την εργατική τάξη.

Εργάστηκε όμως για να δώσει νέα πνοή στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις και ορισμένα από τα σχέδιά του, όπως η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου στο Μπρούκλιν, αποδείχτηκαν πολύ επιτυχή.

Δημοκρατικός με συντηρητικές απόψεις σε θέματα οικονομίας

Σφοδρή ήταν η κριτική που του ασκήθηκε επειδή στήριξε πρακτικές της αστυνομίας που θεωρούνταν μεροληπτικές απέναντι στις μειονότητες. Πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη για τις αυθαίρετες συλλήψεις και έρευνες των αστυνομικών (της λεγόμενης πρακτικής stop-and-frisk), μια πρακτική την οποία είχε υπερασπιστεί ενθέρμως, στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας.

«Έκανα λάθος και λυπάμαι πολύ. Ο κεντρικός στόχος μας ήταν να σώσουμε ζωές. Αλλά τα γεγονότα είναι σαφή: πάρα πολλοί αθώοι συνελήφθησαν και η τεράστια πλειοψηφία τους ήταν Αφροαμερικανοί ή Λατίνοι» παραδέχτηκε.

Το 2016 ο Μπλούμπεργκ είχε φλερτάρει και πάλι με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ως ανεξάρτητος. Όμως στη συνέχεια αποφάσισε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον, ώστε να μην διχάσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

Αν και συντηρητικός σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Μπλούμπεργκ τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και αγωνίζεται για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Αγωνίζεται επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και από το 2014 είναι ειδικός πρεσβευτής του ΟΗΕ για το κλίμα ενώ χρηματοδοτεί διάφορα σχέδια σε Πολιτείες, κομητείες και πόλεις των ΗΠΑ με στόχο να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και… πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας από τον Τραμπ

Όσον αφορά στα… εξωπολιτικά ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αρέσκεται να δηλώνει ότι είναι πιο επιτυχημένος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι τόσο πλούσιος μολονότι ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα έχοντας ως βάση τα εκατομμύρια του πατέρα του.

Ο Μπλούμπεργκ δεν είναι επίσης γνωστός για την ταπεινοφροσύνη του. Το 2017 δήλωνε ότι έχει ήδη κερδίσει μια θέση στον παράδεισο επειδή «έσωσε εκατομμύρια ζωές» χάρη στον αγώνα του κατά του καπνίσματος. «Όταν θα πάω στον ουρανό, δεν είμαι βέβαιος ότι θα χρειαστεί να περάσω από συνέντευξη. Νομίζω ότι θα μπω κατευθείαν μέσα», είχε πει τότε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Από τη ζέστη στο… κρύο

Όσον αφορά τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει περάσει από… τη ζέστη στο κρύο. Χαρακτηριστικές είναι δυο αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που αποδεικνύουν… ακριβώς αυτό.

Η πρώτη ήταν το 2012 όταν ο Τραμπ έγραφε «Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ κάνει εξαιρετική δουλειά ως δήμαρχος Νέας Υόρκης».

Ωστόσο, 4 χρόνια μετά όλα είχαν αλλάξει. Εκτός από το Twitter…

Πάλι μέσα από το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο είχε γράψει πως «Ο »μικρός» Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δεν είχε ποτέ το θάρρος να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία, δεν ξέρει τίποτα για εμένα. Τα τελευταίο του διάσημα ως δήμαρχος ήταν μια καταστροφή».