Ρωσικά σχέδια επίδειξης δύναμης στην Κριμαία

Ρωσικά σχέδια επίδειξης δύναμης στην Κριμαία

Βαθαίνει η κρίση στην ανατολική Ουκρανία καθώς πλησιάζει το άτυπο δημοψήφισμα της Κυριακής - Με τρίτο «κύμα» κυρώσεων προειδοποιεί τη Ρωσία η ΕΕ.

Στην πόλη της Μαριούπολης της ανατολικής Ουκρανίας -πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο- έχουν από χθες τη νύχτα στραφεί οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, που ανακατέλαβαν «ύστερα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με φιλορώσους ενόπλους στη διάρκεια της νύχτας» το δημαρχείο της πόλης από τις ομάδες των φιλορώσων αυτονομιστών που το είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, το κτίριο εκκενώθηκε χωρίς να πέσει πυροβολισμός και οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν την εκκαθάριση των οδοφραγμάτων. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας Channel 5 μετέδωσε αργότερα ότι η Εθνική Φρουρά κατέλαβε το κτίριο υποχρεώνοντας τους αντάρτες να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, ομάδες φιλορώσων αυτονομιστών απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και πυρπολώντας ένα τρόλεϊ.

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, πάντως, έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα στο άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ανατολικής Ουκρανίας την Κυριακή, αλλά και την αναμενόμενη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την πλευρά της Ρωσίας κατά τον εορτασμό της επετείου της νίκης του 1945 της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Κορύφωση των εορτασμών αυτήν την Παρασκευή στη Ρωσία θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία, το νέο «πετράδι του στέμματος» -όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης- μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανόν να παραστεί και στην παρέλαση στην Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ένας από τους «σκληρούς» της Μόσχας απέναντι στην ουκρανική κρίση, θα παρευρεθεί στους εορτασμούς στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, με αποσχιστικές τάσεις, που το Τσισινάου φοβάται ότι θα εξελιχθεί σε νέα «Κριμαία».

Όπως αναφέρουν Ρώσοι αναλυτές, ο πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζεται για μία ακόμη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος  κατά την ιστορική επέτειο που φέτος έχει λάβει νέες διαστάσεις, αφού το Κρεμλίνο προσπαθεί να τροφοδοτήσει τον ρωσικό πατριωτισμό μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, ενώ προστρέχει όλο και περισσότερο σε αναφορές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μιλώντας για την Ουκρανία.

Η Μόσχα συγκρίνει τη βία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας με τα χειρότερα ναζιστικά εγκλήματα και κατηγορεί τη Δύση ότι κλείνει τα μάτια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους ότι κλείνουν τά μάτια απέναντι την άνοδο του «φασισμού» στην Ουκρανία, αναφερόμενος στον θάνατο των 40 φιλορώσων αυτονομιστών στη Οδησσό την περασμένη εβδομάδα.

«Εδώ και πολλά χρόνια η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η φασιστική ιδεολογία προσελκύει νέους οπαδούς και ότι οι άνθρωποι που την προβάλλουν κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Αυτό που έγινε στην Οδησσό στις 2 Μαΐου είναι ξεκάθαρος φασισμός», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επετειακής τελετής, ενώ χθες, ο πρόεδρος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι στην Ουκρανία πραγματοποιείται «γενοκτονία».

Η Μόσχα δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει την προσήλωση των ουκρανών εθνικιστών στον Στέπαν Μπαντέρα, εθνικιστή και αντισοβιετικό ηγέτη που συνεργάσθηκε με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προειδοποίηση για τρίτο κύμα κυρώσεων από την ΕΕ
«Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε βήματα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει αντίθετα σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Περαιτέρω βήματα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα σημάνουν επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο υποστηρίξει το δημοψήφισμα που οργανώνεται για τις 11 Μαΐου από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Αν η Ρωσία υποστηρίξει αυτό το δημοψήφισμα, είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθεί συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα κυρώσεων, καλά συντονισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ποροσένκο προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, λίγο πριν συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν: Ρωσικά μαχητικά πέταξαν κοντά στην Καλιφόρνια