«Μαχαίρι βάζει» στις εκτιμήσεις για Ελλάδα η HSBC – Ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023

«Μαχαίρι βάζει» στις εκτιμήσεις για Ελλάδα η HSBC – Ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023
Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία η HSBC...

Περικόπτει σε σημαντικό βαθμό τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία η βρετανική τράπεζα HSBC, ενώ παράλληλα «βλέπει» πως το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ζοφερό… Πιο αναλυτικά, ο οίκος εκτιμά για την Ελλάδα ανάπτυξη 5% το 2022, έναντι προηγούμενης για ανάπτυξη 6,5%, και 1,2% το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η μείωση θα είναι αισθητή, αφού από τα σχεδόν διψήφια νούμερα, οι τιμές θα «τρέξουν» με ρυθμό 4,7% το 2023 και 2,8% το 2024. Το έλλειμμα το 2023 θα αγγίξει το -3,1%, κάτι που είναι λογικό λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση του χρέους, στο 165,4% του ΑΕΠ το 2023 και στο 160,1% το 2024. Και αυτό παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος λόγω της ονομαστικής ανάπτυξης.

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί πως καθώς η επίδραση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ ξεθωριάζει θα αποδειχθεί δυσκολότερη η μείωση του χρέους… Η ανεργία θα συνεχίσει σε πτωτική τροχιά, στο 12,2% το 2023 και στο 11,7% το 2024.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα, διότι οι οικονομίες τους στηρίζονται περισσότερο στις υπηρεσίες και στον Τουρισμό, και όχι στη βιομηχανία.

Η κατανάλωση, από την άλλη, δεδομένων των συνθηκών, αναμένεται να επιβραδυνθεί, αφού το 2023 θα αυξηθεί μόλις 0,7% το 2023 και 1,5% το 2024.

Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, λόγω των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη…

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2022 ήταν μια αρκετά ζοφερή χρονιά. Το ξέσπασμα του πολέμου το α’ τρίμηνο του 2022 προκάλεσε απότομη επιτάχυνση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας σήμαινε ότι η Ευρώπη, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο της ενέργειάς της, υπέστη τεράστιο αρνητικό σοκ προσφοράς.

Όμως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να ήταν. Παρά την τεράστια μείωση της ρωσικής προσφοράς, η ΕΕ υποδέχθηκε τον χειμώνα με τις αποθήκες της γεμάτες φυσικό αέριο, ενώ o συνδυασμός υψηλότερων τιμών και θερμού φθινοπώρου μείωσε τη ζήτηση.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές μέχρι τα μέσα του 2022. Ακόμη και με τον υψηλό πληθωρισμό, οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξίσου αξιοσημείωτο ήταν ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ισχύς των δαπανών δεν αντικατόπτριζε την υποβάθμιση των επιτοκίων αποταμίευσης. Αντίθετα, η ανθεκτικότητα στην κατανάλωση οφειλόταν πιθανώς εν μέρει στα γενναία μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και στις μεταβιβαστικές πληρωμές.

Πάντως, αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Νοέμβριο (για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021), είναι πιθανό να παραμείνει λίγο κάτω από το 10% μέχρι τον Μάρτιο.

Παρόλο που οι τιμές χονδρικής ενέργειας βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία από τα υψηλά του καλοκαιριού, πολλές από τις προηγούμενες αυξήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στους καταναλωτές. Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων προκαλεί επίσης ανησυχία.

Ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, η επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων θα πιέσει περαιτέρω τους κατόχους στεγαστικών δανείων και άλλους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων.

Πράγματι, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για επιχειρηματικές επενδύσεις φαίνονται αρκετά αδύναμες και μια παγκόσμια επιβράδυνση σημαίνει ότι η εξωτερική ζήτηση είναι απίθανο να προσφέρει… διάσωση.

Από την άλλη, σε πιο θετικά νέα, η ύφεση θα πρέπει να είναι ήπια. Ωστόσο, μια μέτρια αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη πτωτική πίεση στις αμοιβές, κάτι που μπορεί να απασχολήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC «βλέπει» μια άτονη ανάκαμψη το 2024, με αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης μόλις 0,8% (έναντι της πρόβλεψης της ΕΚΤ για 1,9%).

Επίσης, παρά τη νομισματική σύσφιξη, «βλέπουμε τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,5% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και στο 3,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2024, …ενώ οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν τον πληθωρισμό να πέφτει από το 10% στο 2% σε περίπου δύο χρόνια…

Η ΕΚΤ προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Εύλογα, σύμφωνα με την HSBC, θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,0% το α’ τρίμηνο του 2023.

«Όπως είχαμε προβλέψει πρόσφατα, η ΕΚΤ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την παθητική ποσοτική σύσφιξη (QT) το 1ο τρίμηνο του 2023» καταλήγει η βρετανική τράπεζα.