Με μαζική έξοδο από την Ελλάδα απειλούν οι Έλληνες εφοπλιστές

Με μαζική έξοδο από την Ελλάδα απειλούν οι Έλληνες εφοπλιστές

Η απάντηση των εφοπλιστών στην αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

«Σχέδιο Β» με μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό καταστρώνουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες ενόψει της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό κλάδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Για το σχέδιο αυτό ακούγονται και σενάρια, όπως η σύσταση θυγατρικών εταιρειών στην Κύπρο με στόχο να προστατευτούν απέναντι στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης.

Ο Μιχάλης Βοδούρογλου, επικεφαλής των εισηγμένων στη Wall Street Box Ships και Paragon Shipping, μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσε: «Αν υπάρξει αλλαγή στο φορολογικό και νομικό καθεστώς με το οποίο λειτουργεί η ναυτιλία στην Ελλάδα, τότε σίγουρα θα υπάρξει μία μαζική έξοδος από τους πλοιοκτήτες. Αυτό θα κάνω κι εγώ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας υπογραμμίζει: «Η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να ετοιμάζεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στον αγώνα εξόδου της χώρας από την ύφεση».

Η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους πιστωτές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο διάσωσης, την αύξηση της φορολογίας στο τονάζ, καθώς και την σταδιακή κατάργηση ορισμένων φορολογικών οφελών που προσφέρονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εφοπλιστών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά επίσημα και με λεπτομέρειες, οι εφοπλιστές θεωρούν πως η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων θα καταστήσει την Ελλάδα μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην φορολογία των πλοιοκτητών.