«Με στοιχειώνει κάθε μέρα αυτό που χάθηκε»: Ο Sam Bankman-Fried σπάει τη σιωπή του μετά την καταδική

«Με στοιχειώνει κάθε μέρα αυτό που χάθηκε»: Ο Sam Bankman-Fried σπάει τη σιωπή του μετά την καταδική
(FILES) FTX's former CEO and founder Sam Bankman-Fried leaves the courthouse following his arraignment in New York City on December 22, 2022. Disgraced cryptocurrency wunderkind Bankman-Fried was sentenced to 25 years in jail on March 28, 2024, following his conviction in one of the biggest financial fraud cases in history. (Photo by Ed JONES / AFP) Photo: AFP
«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω κανέναν ή να πάρω τα χρήματα κανενός», δήλωσε ο ιδρυτής της FTX.

Ο πρώην «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ABC News ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, που την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε καταδίκη σε 25ετή φυλάκιση για απάτη.

«Είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτού που σκέφτομαι κάθε μέρα», δήλωσε.

Η καταδίκη του Bankman-Fried επιστέγασε ένα «έπος» 17 μηνών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, όταν το FTX, ένα παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο συνίδρυσε και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος, κατέρρευσε, με αποτέλεσμα οι πελάτες του να χάσουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε εν μέσω της κατάρρευσης της εταιρείας και η νέα ιδιοκτησία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι έκλεψε από τους πελάτες της FTX και χρησιμοποίησε τα χρήματα για προσωπικά οφέλη. Το περασμένο φθινόπωρο καταδικάστηκε για επτά κατηγορίες απάτης, συνωμοσίας και ξεπλύματος χρήματος, γεγονός που οδήγησε στην καταδίκη της Πέμπτης.

Μιλώντας αποκλειστικά στο ABC News μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν, ο Bankman-Fried δήλωσε ότι η χρεοκοπία της FTX ήταν αποτέλεσμα πολλών «κακών αποφάσεων» που έλαβε το 2022.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι αυτό που έκανα ήταν παράνομο. Προσπάθησα όμως να κρατήσω τον εαυτό μου σε υψηλά στάνταρ, και σίγουρα δεν ανταποκρίθηκα σε αυτά τα στάνταρ», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του την Πέμπτη, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis Kaplan δήλωσε ότι ο Bankman-Fried διέπραξε ψευδορκία στην κατάθεσή του. Ο δικαστής είπε επίσης ότι οι παρατηρήσεις του κατηγορουμένου δεν είχαν ποτέ «ούτε μια λέξη μεταμέλειας για τη διάπραξη τρομερών εγκλημάτων».

Ο Bankman-Fried δήλωσε την Κυριακή ότι «φυσικά» έχει τύψεις.

«Άκουσα και είδα την απόγνωση, την απογοήτευση και την αίσθηση προδοσίας από χιλιάδες πελάτες- αξίζουν να πληρωθούν πλήρως, στην τρέχουσα τιμή», δήλωσε.

«Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2022, και θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμβεί σήμερα. Είναι βασανιστικό να τους βλέπεις να περιμένουν, μέρα με τη μέρα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσθεσε ότι «αισθάνθηκε τον πόνο» από τους συναδέλφους του καθώς «πέταξε αυτό στο οποίο έδωσαν τη ζωή τους» και από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστήριζε «καθώς η χρηματοδότησή τους μετατράπηκε σε ζημιά στη φήμη τους».

«Με στοιχειώνει, κάθε μέρα, αυτό που χάθηκε. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω κανέναν ή να πάρω τα χρήματα κανενός. Αλλά ήμουν ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, ήμουν υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στην εταιρεία, και όταν είσαι υπεύθυνος δεν έχει σημασία γιατί κάτι πάει στραβά. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να βοηθήσω στην αποκατάσταση έστω και μέρους της ζημιάς. Κάνω ό,τι μπορώ από τη φυλακή, αλλά είναι βαθιά απογοητευτικό να μην μπορώ να κάνω περισσότερα», δήλωσε.

Στη δήλωσή του στο δικαστήριο την Πέμπτη, ο Bankman-Fried, 32 ετών, δήλωσε ότι αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος υπάλληλος της FTX είχε παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οι πελάτες θα είχαν «εξοφληθεί εδώ και πολύ καιρό».

«Υπάρχουν και υπήρχαν πάντα πολλά περιουσιακά στοιχεία για την πλήρη αποπληρωμή των πελατών, των δανειστών και των επενδυτών, στις τρέχουσες τιμές ή στις τιμές της εποχής», δήλωσε.

Σε μια δικαστική κατάθεση πέρυσι, ο Bankman-Fried κατηγόρησε τη Sullivan & Cromwell, τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τη νέα ιδιοκτησία της FTX, ότι συνεργάζεται με τους εισαγγελείς και δήλωσε ότι είχε δικαίωμα να δει τα έγγραφα της FTX που η εταιρεία μοιράστηκε με τους εισαγγελείς. Για το λόγο αυτό, ο Bankman-Fried είπε την Κυριακή ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

«Στη ρίζα του, ο ρόλος της SullCrom στη δίωξη, η μονόπλευρη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που υποκίνησαν και η αδυναμία της υπεράσπισης να προσκομίσει κρίσιμα στοιχεία στη δίκη, μόλυναν την όλη διαδικασία», δήλωσε.

Ο Bankman-Fried τόνισε επίσης ότι η ομάδα υπεράσπισής του σκοπεύει να ασκήσει έφεση αργότερα φέτος με βάση ορισμένες μαρτυρίες στη δίκη, οι οποίες, όπως είπε, «παραποίησαν σε μεγάλο βαθμό το τι πραγματικά συνέβη» και το γεγονός ότι η υπεράσπισή του «δεν είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει κρίσιμα στοιχεία ή να παρουσιάσει σημαντικούς μάρτυρες». Δεν έδωσε λεπτομέρειες, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να επηρεάσει τη νομική στρατηγική της ομάδας υπεράσπισής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: