Μετά την Ελλάδα η Γαλλία πουλάει όπλα και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

pixabay.com

Καινούργιο «deal» πολλών εκατομμυρίων για το Παρίσι.

Η Γαλλία θα πουλήσει 52 πυροβόλα Caesar στην Τσεχική Δημοκρατία σε μια συμφωνία ύψους 257 εκατ. ευρώ καθώς το Παρίσι ασκεί πίεση για μια μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι αφελής σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συμφερόντων της και πρέπει να οικοδομήσει τη δική της στρατιωτική ικανότητα, μετά την επισφράγιση μιας συμφωνίας αγοράς φρεγατών με την Ελλάδα ύψους τριών δισεκ. ευρώ και την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας. Το Παρίσι βρέθηκε σε διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα σχετικά με μια τριμερή πυρηνική συμφωνία ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα συμβόλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

«Αυτή η συμφωνία έρχεται έπειτα από μια περίοδο επαναπροσέγγισης με την Τσεχική Δημοκρατία σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και ένα όραμα που είναι πιο κοντά σε αυτό που πρέπει να είναι και πρέπει να μας φέρει η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Πράγα αύριο, Πέμπτη, για την υπογραφή του συμβολαίου.

Τα περισσότερα όπλα θα συναρμολογηθούν στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η Γαλλία επιδίωξε επίσης τη συμμετοχή Ευρωπαίων συμμάχων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική όπου σταθμεύουν κάπου 5.000 στρατιώτες οι οποίοι μάχονται κατά ισλαμιστών μαχητών στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.

Η Τσεχία είναι μία από τις εννέα χώρες που συνεισέφεραν ειδικές δυνάμεις σε ένα ευρωπαϊκό απόσπασμα.