Μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, η Ελβετία θέλει περισσότερο έλεγχο στις τράπεζες

Μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, η Ελβετία θέλει περισσότερο έλεγχο στις τράπεζες
epa10525611 (FILE) - The logo of Swiss bank Credit Suisse is seen in Zurich, Switzerland, 10 March 2022 (issued 16 March 2023). Credit Suisse is borrowing up to 50 billion francs from the Swiss National Bank (SNB), according to a statement on 16 March 2023. This is intended to strengthen the group, whose shares have crashed on the stock exchange. Battered shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θέλει ισχυρότερη νομική βάση για την ίδια και αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Η εποπτική χρηματοπιστωτική αρχή της Ελβετίας (Finma) επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες στην επίβλεψη των τραπεζών της χώρας, στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse και της εξαγοράς από την UBS με τη συμμετοχή της ελβετικής κυβέρνησης.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Μαθήματα από την κρίση της Credit Suisse», η Finma ζητά ισχυρότερα εργαλεία επιβολής στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων, τη δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις για τα μπόνους και την τιμωρία των ανώτερων στελεχών για λάθη, καθώς και τη δημοσιοποίηση των διαδικασιών της σε τακτική βάση.

«Η Finma τάσσεται υπέρ των διευρυμένων επιλογών που θα της επιτρέψουν να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση των εποπτευόμενων ιδρυμάτων» σημειώνεται στην έκθεση.

Το Bloomberg αναφέρει πως η Finma εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις για την αποτυχία της να παρέμβει έγκαιρα και δυναμικά στην κρίση της CS. Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε στην έκθεση ότι από το καλοκαίρι του 2022 ζητούσε από την Credit Suisse να λάβει διάφορα μέτρα για να προετοιμαστεί για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Finma ζήτησε επίσης ισχυρότερη νομική βάση για την ίδια και αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να εξετάσει την υπόθεση της Credit Suisse συνέστησε τον Σεπτέμβριο ότι η Finma θα πρέπει να μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε τραπεζίτες για κακή συμπεριφορά, καθώς και να τους «κατονομάζει και να τους ντροπιάζει» με τρόπο που συνηθίζεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Επί του παρόντος, ο εποπτικός φορέας μπορεί να πάρει πίσω τα κέρδη μόνο αν αυτά κριθούν ως αθέμιτα, και τα ονόματα όσων υφίστανται κυρώσεις δεν αποκαλύπτονται σχεδόν ποτέ.

Τα επακόλουθα της διάσωσης έχουν καταβάλει το τίμημά τους στον οργανισμό που εδρεύει στη Βέρνη.

Ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Ουρμπάν Άνγκερν παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενος το άγχος και τις επιπτώσεις του στην υγεία του. Τρεις μήνες μετά, η πρόεδρος της Finma, Μαρλέν Άμσταντ, δεν έχει ακόμη διορίσει μόνιμο διάδοχο για να διευθύνει τις καθημερινές εργασίες του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com