Μεταναστευτικό: Επιχείρηση εκτόνωσης στα νησιά από την κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: Επιχείρηση εκτόνωσης στα νησιά από την κυβέρνηση
Πρόσφυγες και μετανάστες αποχωρούν, αφού έχουν πρώτα καταγραφεί, από το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, Αθήνα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016. Στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις. Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Αποσύρονται οι ενισχύσεις των ΜΑΤ στα νησιά.

Πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης μετά και τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέλαβε  η κυβέρνηση, εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε αρχικά να κληθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια εκτόνωσης.

Στα άκρα η κόντρα με τον Κ. Μουτζούρη

Ωστόσο, όπως προέκυψε αργότερα, η συνάντηση με τον κ. Μουτζούρη ματαιώνεται, μετά τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε βίντεο, στο οποίο ο Περιφερειάρχης χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού.

Βάσει σχεδιασμού, η συνάντηση με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα», σημειώνοντας πως είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση στο Μαξίμου, πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί «για να πέσουν οι τόνοι» αλλά και «προκειμένου να κληθεί καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αποχώρηση των ΜΑΤ

Αναφορικά με την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τη Λέσβο και την Χίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του (Alpha) δήλωσε: «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ’ αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή». Τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ’ αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής, στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί το βράδυ της Τετάρτης.

Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα.

Τότε, και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο. Επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας», απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο.