Μετατρέποντας την αρνητική κριτική σε ευκαιρία

Μετατρέποντας την αρνητική κριτική σε ευκαιρία
Photo:

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κριτική και την αρνητική επαγγελματική αξιολόγηση ως πρόσκληση για αλλαγή.

της Κάθριν Ρέινολντ Λιούις

Σε κανέναν δεν αρέσει η αρνητική κριτική. Όσο κι αν διατεινόμαστε ότι θέλουμε ειλικρινή κριτική για τη δουλειά μας, δε μας αρέσει.

Όμως σε αυτήν την περίοδο του χρόνου -ενόσω παίρνουμε αποφάσεις για τη νέα χρονιά και πιθανώς περνάμε από επαγγελματική αξιολόγηση στη δουλειά- είναι πολύ πιο πιθανό να δεχθούμε αρνητική κριτική. Αντί να αντιμετωπίσει κανείς την κριτική στο χώρο εργασίας σαν αφορμή για να παραμελήσει τον εαυτό του ή να αρχίσει ψυχοθεραπεία, μπορεί να το αντιμετωπίσει σαν πρόσκληση για αλλαγή.

«Σε κανέναν δεν αρέσει η αρνητική κριτική. Τους κάνει να χάσουν την εκτίμηση στο άτομο που την ασκεί και να απορρίψουν τόσο την κριτική όσο και εκείνον που την ασκεί», λέει ο Τζορτζ Μπραντ, συγγραφέας του βιβλίου Ηγέτης για Πρώτη Φορά, επισημαίνοντας ότι η κριτική είναι απαραίτητη για κάθε βελτίωση.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνεται η αρνητική κριτική διαμορφώνει και την αντίδρασή μας. Θα αντιδράσετε διαφορετικά στη διάρκεια μιας συνάντησης πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον προϊστάμενό σας και αλλιώς ακούγοντας μια σφαιρική κριτική από κάποιον σύμβουλο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας

Το πρώτο βήμα για να μετατρέψουμε την αρνητική κριτική σε θετική δράση είναι να ακούσουμε προσεκτικά και να κατανοήσουμε αυτό που εκφράζεται. Ψάξτε για ψήγματα αλήθειας στην κριτική. Κάντε ερωτήσεις και αναλύστε συγκεκριμένα παραδείγματα για να είστε σίγουροι ότι κατανοήσατε τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται πρόβλημα. Στη συνέχεια επιλέξτε οδό δράσης, ανάλογα με το ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

Αυξήστε την απόδοσή σας
Ορισμένες φορές ακούμε αρνητική κριτική και -μετά από λίγη αυτο-παρατήρηση- συνειδητοποιούμε ότι δεν ήμασταν αποτελεσματικοί στην εργασία μας ή δεν είχαμε τον έλεγχο κατά την εκτέλεσή της. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να αποφασίσετε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, να κάνετε ορισμένες αλλαγές και να έρθετε εκ νέου αντιμέτωποι με τον κριτή σας.

«Λαμβάνουμε αρνητική κριτική ορισμένες φορές από πελάτες ή από τους συναδέλφους μας. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζω είναι ευθύς. Ακούω και δεν αντιπαρατίθεμαι», λέει ο Γκάι Γκάντις, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής της Τ3, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας. «Οι πράξεις είναι πολύ πιο πειστικές από τα λόγια».

Μετά την κριτική ο Γκάντις προσπαθεί να κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά για το επόμενο έργο. Πρέπει να πείσεις τον κριτή ότι έχεις αλλάξει ή ότι έκανε λάθος στην κριτική του.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να γίνετε πιο διεκδικητικοί στην εργασία σας

Εμβαθύνετε τη σχέση σας με τον κριτή
Η αρνητική κριτική μπορεί να είναι ευκαιρία να εμβαθύνετε τη σχέση σας με τον κριτή. Η φυσική αντίδραση είναι να απομακρυνθούμε από κάποιον που μας ασκεί κριτική, αλλά μπορεί να τη θεωρήσετε ως μια νέα αρχή και να ισχυροποιήσετε τους δεσμούς σας με τον κριτή.

Μια πελάτισσα της Μισέλ Φρήντμαν, μιας επαγγελματικής συμβούλου που εργάζεται στη Νέα Υόρκη, είχε σοκαριστεί από τις αρνητικές κριτικές στην αξιολόγηση που είχε λάβει, η οποία την έκρινε ότι ήταν πολύ απαιτητική και πίεζε τους συναδέλφους για να προλάβουν τις προθεσμίες στην εργασία τους. Η πελάτισσα ποτέ δεν είχε σκεφτεί τις αδυναμίες της και δεν ήταν προετοιμασμένη για την κριτική. Η Φρήντμαν της συνέστησε να είναι ευγνώμων. Η ίδια ήταν εκείνη που είχε επιλέξει τα άτομα για την αξιολόγησή της.

«Το είδε σαν ευκαιρία για να τους πει: σας ευχαριστώ που αφιερώσατε το χρόνο για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο και να γράψετε σχόλια. Σκέφτηκα λίγο αυτά που είπατε και θα ήθελα να συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε εφεξής», θυμάται η Φρήντμαν.

Κερδίστε το σεβασμό
Ο απώτερος στόχος σας σε περιπτώσεις αρνητικής κριτικής είναι να βελτιώσετε όχι μόνο τη συμπεριφορά σας αλλά και τις εντυπώσεις στο χώρο που εργάζεστε. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος όμως για να κερδίσετε το σεβασμό, οπότε να είστε προετοιμασμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο