Μετωπική στον «βράχο του Ταρίκ»

Μετωπική στον «βράχο του Ταρίκ»

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η διαμάχη Βρετανίας-Ισπανίας για το Γιβραλτάρ.

Είναι βραχώδες. Έχει έκταση μόλις 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής, σε προνομιακή γεωγραφική και στρατηγική θέση, που μοιραία αποτέλεσε επί αιώνες αιτία για διακρατικές διαμάχες. Και τώρα, μέρα με την ημέρα ο λεγόμενος και «βράχος του Ταρίκ» μετατρέπεται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Βρετανίας κι Ισπανίας.

Η διαμάχη μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου γύρω από το Γιβραλτάρ -που εδώ και 300 χρόνια τελεί υπό βρετανική κυριαρχία- κλιμακώθηκε εκ νέου στα μέσα Ιουλίου με αφορμή την κατασκευή ενός τεχνητού υφάλου στην περιοχή, που κατά την Ισπανία θα εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Σήμερα όμως χτύπησε «κόκκινο», με τις ευθείες απειλή της Ντάουνιγκ Στριτ ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της –γονατισμένης από την οικονομική κρίση και την ανεξέλεγκτη ανεργία– Ισπανίας. Αιτία; Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ως αντίμετρα και με την επίκληση της Συνθήκης Σένγκεν.

Ήδη, στα μεθοριακά σημεία ελέγχου επικρατεί εδώ και δύο ημέρες το αδιαχώρητο από ντόπιους, εργάτες και τουρίστες.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος από την αποτυχία των ισπανικών αρχών να άρουν τους επιπλέον ελέγχους στα σύναρα μέσα στο Σαββατοκύριακο», διεμήνυσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο, καταλογίζοντας στην Μαδρίτη «πολιτικά υποκινούμενες και παντελώς δυσανάλογες» κινήσεις.

«Οι έλεγχοι δεν είναι δικαίωμα, αλλά υποχρέωσή μας», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι. Και νέτα-σκέτα ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας σε ισχύ, χαρακτηρίζοντάς τα απαραίτητα για την καταπολέμηση της διακίνησης «βρώμικου» χρήματος και του λαθρεμπορίου καπνού κι άλλων προϊόντων.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η προειδοποίηση του Ισπανού πρωθυπουργού για περαιτέρω μονομερή μέτρα κι ενώ αιωρείται η απειλή για επιβολή δασμών και κλείσιμο του ισπανικού εναέριου χώρου σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της γειτονικής, βρετανικής υπερπόντιας κτήσης.

Χθεσινό δημοσίευμα της El Pais έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, αναφέροντας ότι η Μαδρίτη προτίθεται να πάει το θέμα μέχρι και στον ΟΗΕ, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Προλειαίνοντας μάλιστα το έδαφος -ανέφερε κυβερνητική πηγή η El Pais– ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών θα συμπεριλάβει το Γιβραλτάρ στην ατζέντα της επίσκεψή του στην Αργεντινή, εντός του Σεπτεμβρίου, ζητώντας τεχνογνωσία και συμβουλές από το Μπουένος Άιρες, μέσα από την προστριβή του με την Βρετανία για τα Νησιά Φόκλαντ.

Στο μεσοδιάστημα, ο πόλεμος εντυπώσεων και… νεύρων κλιμακώνεται. Πολεμικά πλοία αναχώρησαν σήμερα από την Αγγλία για προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο, κατά την διάρκεια των οποίων μια βρετανική φρεγάτα θα ελλιμενιστεί στο Γιβραλτάρ. Κίνηση, που ο ισπανικός Τύπος ερμηνεύει ως απόπειρα εκφοβισμού από πλευράς Λονδίνου.