Μια ανέλπιστη στήριξη από τη Γερμανία

Μια ανέλπιστη στήριξη από τη Γερμανία
epa05398585 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) welcomes German Vice Chancellor and Economy Minister Sigmar Gabriel (L) during their meeting in Athens, on 30 June 2016. Sigmar Gabriel is in Athens on a two-days visit. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τα έβαλε ανοιχτά με τον Σόιμπλε για την επαναφορά της θεωρίας για Grexit.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας «βάζει πλάτη» στον Έλληνα πρωθυπουργό και επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την σημερινή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».

Η είδηση αυτή ήρθε μια μέρα μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία απευθύνθηκε προς την Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας να σταματήσει τη ρητορική Σόιμπλε. «Δεν μπορεί», υπογράμμισε, «η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα». Σχολίασε ότι δικαίως το SPD εγκάλεσε τον κ. Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα.

Παρέμβαση Μέρκελ αναμένει η κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κάποια στιγμή θα παρέμβει, καθώς δεν θα επιθυμούσε να πάει στις εκλογές με το ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα, εξέφρασε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή θα παρέμβει», είπε χαρακτηριστικά, στο ερώτημα εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι, παρά τις έως τώρα αποκλίσεις, θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών των θεσμών, η ίδια πηγή επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και στο ΔΝΤ να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, ανέφερε, αλλά δεν υπάρχει ακόμη θέμα επιστροφής των κλιμακίων.