Moneymaker τo streaming – H μεγαλύτερη πηγή εσόδων για συνθέτες και στιχουργούς το 2022

Moneymaker τo streaming – H μεγαλύτερη πηγή εσόδων για συνθέτες και στιχουργούς το 2022
Photo: pixabay.com
Οι εισπράξεις ψηφιακών δικαιωμάτων αυξήθηκαν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το streaming έγινε η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους συνθέτες και τους στιχουργούς το 2022 και βοήθησε στην αύξηση των εισπράξεών τους στα 10,83 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έδειξε έκθεση την Πέμπτη.

Οι εισπράξεις ψηφιακών δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 34% σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καθώς περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν σε συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής και βίντεο, αναφέρει στη σχετική έκθεση η Διεθνής Συνομοσπονδία Εταιρειών Συγγραφέων και Συνθετών (CISAC).

Μετά από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εισπράξεις από το streaming έχουν διπλασιαστεί από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19 και αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικών εισπράξεων για τους δημιουργούς μουσικής, ξεπερνώντας την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Τα δικαιώματα από τον τομέα των live και public performances – συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών, των εκθέσεων και των θεάτρων – αυξήθηκαν κατά 69,9% σε 2,68 δισ. ευρώ το 2022, αλλά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019, περίπου 7,9%, μετά την κατάρρευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η live ψυχαγωγία συνέχισε την ανάκαμψή της το 2023 λόγω της ανερχόμενης ζήτησης και θα μπορούσε να αυξηθεί πέρα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές μετά το 2023 είναι αβέβαιες λόγω των ανησυχιών για τις καταναλωτικές δαπάνες και τη σύσφιξη των budget περιοδειών των καλλιτεχνών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γίγαντας του μουσικού streaming Spotify ανακοίνωσε αύξηση 26% στον αριθμό των μηνιαίως ενεργών χρηστών του στα 574 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις δικές του προβλέψεις και τις προβλέψεις των αναλυτών για 565,7 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της CISAC Bjorn Ulvaeus, εκ των ιδρυτών του σουηδικού μουσικού συγκροτήματος ABBA, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα κέρδη της βιομηχανίας στο μέλλον.

«Μπορεί να μην επηρεάσει τις εισπράξεις των δημιουργών το 2023, αλλά θα το κάνει τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, οι δημιουργοί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι με τις εταιρείες τεχνολογίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Ulvaeus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: