Morgan Stanley: Οι στόχοι μείωσης των ελληνικών κόκκινων δανείων απαιτούν νέα κεφάλαια

Morgan Stanley: Οι στόχοι μείωσης των ελληνικών κόκκινων δανείων απαιτούν νέα κεφάλαια
Photo:

Στο μεγάλο κόστος για τις αποδόσεις στέκεται η επενδυτική τράπεζα, αναφορικά με τα νούμερα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ως το 2021.

 

Στο συμπέρασμα ότι το βασικό σενάριο, που αφορά τη δημιουργία μιας bad bank με σκοπό της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεν προσφέρει κίνητρο για να παιχτεί η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω τραπεζών, καταλήγει έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι νέοι στόχοι ως το 2021 κρίνονται ως «φιλόδοξοι», όμως εξαιτίας του βασικού της συμπεράσματος αποφάσισε να αφαιρέσει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διατηρώντας σύσταση «equal weight» και για τις τέσσερις μετοχές.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια υποδηλώνουν μείωση των NPEs κατά 60% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021, με τα εγχώρια επίπεδα NPE να υποχωρούν από το περίπου 50% σήμερα στο περίπου 20% το 2021.

Σύμφωνα την Morgan Stanley, οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν τους στόχους αυτούς, όμως οι αποδόσεις θα παραμείνουν σημαντικά συμπιεσμένες. Ωστόσο, δηλώνει λιγότερο αισιόδοξη απ’ ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αναφορικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης των οργανικών NPEs.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος για τους επενδυτές αν το επίπεδο των NPEs μειώνονταν στο 10% το επόμενο έτος, θα ανέρχονταν σε 11,1 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση των σεναρίων της MS υποδηλώνει πως για να μειωθεί στο 10% το επίπεδο των NPEs θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, καθώς οι τιμές των NPEs στην αγορά υποδηλώνουν discount 45-59% επί της λογιστικής αξίας των NPEs.