Morgan Stanley: Σε σκληρό δίλημμα η ΕΚΤ, «πληθωρισμός ή ύφεση;»

Morgan Stanley: Σε σκληρό δίλημμα η ΕΚΤ, «πληθωρισμός ή ύφεση;»

Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε επίπεδα-ρεκόρ έχει αφήσει ακόμα και τα «περιστέρια» του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου να στηρίζουν την ανάγκη για υψηλότερο κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η πρόεδρος γνωρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, ελπίζοντας να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, αναφέρει η Morgan Stanley.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις λόγω της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων που απειλούν την οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση πολιτικής της ΕΚΤ του Ιουνίου, η Πρόεδρος Λαγκάρντ υπήρξε σαφής: μετά από μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο θα ακολουθησει αύξηση πιθανώς 50 μονάδες βάσης ή και μεγαλύτερη, εάν οι προοπτικές για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον στόχο. 

Με άλλα λόγια, εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει την πρόβλεψη του 2024 για τον πληθωρισμό, θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση 50 μονάδες βάσης και άνω.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μια χαμηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για τον πληθωρισμό δεν είναι απίθανη, με τον αντίκτυπο των εμπορευμάτων να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Όπως υπενθυμίζει η αμερικανική τράπεζα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 8,1% τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός άγγιξε το 3,8% (σε ετήσια βάση). Και φυσικά, δεν προβλέπεται να «πέσει» άμεσα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά Ενέργειας λόγω Ουκρανίας, αλλά και της εκτόξευσης στις τιμές των τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, έχει μόλις δύο επιλογές:

i) είτε να προκαλέσει ύφεση και να μειώσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα 

ii) είτε να προκαλέσει επιβράδυνση, αποδεχόμενη υψηλές τιμές επί χρόνια.

Όπως φαίνεται από τις τελευταίες εκτιμήσεις, με τον δομικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, η ΕΚΤ επέλεξε την τελευταία οδό. 

Επισημαίνεται πως παρά τις καθυστερήσεις της πολιτικής, εάν η ΕΚΤ επέλεγε να δημιουργήσει μια ύφεση τώρα, τα αποτελέσματα θα εμφανίζονταν σχεδόν σίγουρα πριν από το 2024.

Σαφώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε έναν κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων. «Όμως, η πορεία του πληθωρισμού εξαρτάται από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Είμαστε απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι επιλέγει τον πιο ευνοϊκό δρόμο, ο κίνδυνος να πορευτεί σε ύφεση –έστω και ακούσια– αυξάνεται σαφώς» καταλήγει η Morgan Stanley.