MW: Οι ισπανικές εκλογές πυροδοτούν φόβους δεύτερης … Ελλάδας

MW: Οι ισπανικές εκλογές πυροδοτούν φόβους δεύτερης … Ελλάδας
An electoral observer from Spain's Socialist Party (PSOE) watches as a man casts his ballot at a polling station during municipal elections in Ronda, southern Spain May 24, 2015. Spaniards are expected to sweep aside 40 years of predictable politics when they vote in regional and municipal elections on Sunday and usher in an unstable era of coalition and compromise, likely to curtail the authority of Prime Minister Mariano Rajoy. Rajoy's conservative People's Party and leftist Socialists have alternated in power since the end of dictatorship in the 1970s, with virtually no tradition of coalition government at the national or regional level. REUTERS/Jon Nazca - RTX1EC6H

«Φόβοι για ένα φιάσκο αντίστοιχο του ελληνικού στο Ιβηρικό κράτος που βράζει», γράφει το Marketwatch.

«Σε μια μέρα κατά την οποία τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης και η Wall Street, οι απώλειες συσσωρεύονται για τις αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας, στον απόηχο των περιφερειακών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, το αποτέλεσμα των οποίων φέρνει πολιτικές ανατροπές, την ώρα που επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην Ελλάδα», σημειώνει σε ανάλυση που φιλοξενεί ως κεντρικό άρθρο στην ηλεκτρονική του σελίδα το Marketwatch και εξηγεί:

«Ο δείκτης IBEX στην Ισπανία υποχώρησε μέχρι 2,27% στο άνοιγμα της Δευτέρας, ενώ στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση έως και 2,2% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας. (…) Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα υπέστη σοβαρή πλήγμα και τιμωρήθηκε με νίκη-έκπληξη των Αριστερών Podemos και του κεντροδεξιού Ciudadanos.

Οι ανατροπές ήταν αναμενόμενες στις πολιτικά σημαντικές πόλεις της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, καθώς οι ψηφοφόροι δήλωναν απηυδισμένοι με τη λιτότητα και τη διαφθορά. Το PP υπέστη τη χειρότερη ήττα του τα τελευταία 20 χρόνια σε τοπικές εκλογές».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή συναλλάγματος της DailyFx.com, Ilya Spivak, ο οποίος σημειώνει πως η έκβαση των ισπανικών εκλογών υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή των Podemos, «ενός αντιμνημονιακού κόμματος στο καλούπι του ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία».

Ο Ilya Spivak τονίζει πως η αρνητική αντίδραση του ευρώ αντανακλά φόβους ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι μια πρόγευση των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και ενδέχεται να αναδείξουν το Podemos ως «ηγέτη ενός διαπραγματευτικού συνασπισμού. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα ενός φιάσκου αντίστοιχου με το ελληνικό στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης».