Ναπολιτάνο: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε σε εκλογές»

Ναπολιτάνο: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε σε εκλογές»

«Ο Μπερλοσκούνι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα προσωπικά του συμφέροντα» αναφέρει ο Ενρίκο Λέτα. 

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην αναγκασθεί να διαλύσει την βουλή και την γερουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. «Θα προσπαθήσω να διαπιστώσω, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μην λήξει πρόωρα η νομοθετική περίοδος», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στην Νάπολη. «Θα προχωρήσω έχοντας υπόψη την διαχείριση των προηγούμενων κρίσεων, ιδίως εκείνων των κυβερνήσεων του Ρομάνο Πρόντι», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον Ναπολιτάνο και να συζητήσουν, σε βάθος, τις τελευταίες εξελίξεις της πολιτικής κατάστασης αλλά και τις πλέον πρόσφορες μελλοντικές κινήσεις τους. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, χαρακτήρισε, μέσω διαδικτύου, «παραληρηματική» την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος ζήτησε , χθες, την παραίτηση των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς) προσθέτοντας ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα προσωπικά του συμφέροντα».

Διαβάστε ακόμη: O Μπερλουσκόνι «γκρεμίζει» την κυβέρνηση Λέτα

Αντιδράσεις κατά του Μπερλουσκόνι μέσα στο κόμμα του
Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά δείχνει να είναι, τελικά, λιγότερο συμπαγής από ό,τι θα επιθυμούσε ο αρχηγός και ιδρυτής της. Ο συντηρητικός υπουργός αρμόδιος για τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Γκαετάνο Κουαλιαριέλλο, ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε ακόμη τον χρόνο να υποβάλει την παραίτησή του» και ότι «δεν εννοεί να πάρει μέρος στο νέο πολιτικό πείραμα της Φόρτσα Ιτάλια». Επίσης την πρόθεσή της να μην στηρίξει το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι, γνωστοποίησε και η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν. Ο δε πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στη βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίττο, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικοί ιθύνοντες, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, που με την αδιαλλαξία τους κάνουν οπωσδήποτε κακό και χρησιμοποιούν απαράδεκτους τόνους».

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς σχολιαστές, δηλαδή, υπάρχει η πιθανότητα, μια ομάδα «μετριοπαθών» γερουσιαστών του κόμματος του Ιταλού καναλάρχη, ομαδάρχη και πολιτικού, να μην ακολουθήσει τις «συστάσεις» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να στηρίξει, κατά συνέπεια, μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Όλα αυτά, παρά την αισιοδοξία που επιμένει να επιδεικνύει ο ζάπλουτος πρώην πρωθυπουργός. Σε σημερινή του, νέα τηλεφωνική σύνδεση με συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε ότι «πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» και ότι «η κεντροδεξιά, βάσει των δημοσκοπικών ερευνών, πρόκειται σίγουρα να τις κερδίσει». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σήμερα, έχει γενέθλια–γίνεται εβδομήντα επτά ετών.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή του «μαύρου» ιππότη

Τα δύο πιθανότερα σενάρια
Οι δυο πιθανότερες εναλλακτικές, είναι η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης Λέττα, ή μιας νέα κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καταβολή προσπαθειών ώστε να μην ξεπεράσει, η χώρα, το καθορισμένο στην ΕΕ όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Στη βουλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την εξασφάλιση πλειοψηφίας. Στη γερουσία, όμως, στις ψήφους της κεντροαριστεράς και της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι, θα μπορούσαν να προστεθούν εκείνες του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», όπως και εκείνες δυσαρεστημένων εκλεγμένων αντιπροσώπων του κινήματος  «Πέντε Αστέρων», αλλά και δυσαρεστημένων της κεντροδεξιάς.

Το κύριο θέμα που απομένει να εξακριβωθεί είναι, αν μπορεί να επιτευχθεί μια προγραμματική σύγκλιση- λίγων, έστω, μηνών- ανάμεσα σε τόσο ετερογενείς πολιτικές δυνάμεις . Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τα τέλη Νοεμβρίου.