Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

Νέες κυρώσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών από την ΕΕ, ενώ η Μόσχα ελπίζει να μην έχει περάσει το «σημείο δίχως επιστροφή».

Ένα ακόμη βήμα πιο μακριά από την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναπτύσσει στρατεύματα τόσο στην ανατολική Ουκρανία όσο και στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ διαθέτει πληροφορίες που υποδεικνύουν την «ανάπτυξη στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας. Αλλά βλέπουμε επίσης και στρατιωτική ανάπτυξη στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Βλέπουμε κίνηση στρατευμάτων, εξοπλισμού, αρμάτων μάχης, πυροβολικού αλλά και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας».

«Πρόκειται για σοβαρή στρατιωτική ανάπτυξη και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να συνεισφέρει σε μία ειρηνική συμφωνία. Η Ρωσία έχει επιλογή. Η Ρωσία μπορεί είτε να γίνει μέρος μίας ειρηνικής λύσης κατόπιν διαπραγμάτευσης, είτε να συνεχίσει στο μονοπάτι της απομόνωσης», είπε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε μια συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Από τη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία ελπίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φθάσει σε σημείο «μη επιστροφής», καθώς η ΕΕ έκανε γνωστό ότι αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά Ουκρανών αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν χθες να διευρύνουν τον κατάλογο των προσώπων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις, που «θα εφαρμοστούν έως τα τέλη του μήνα», θα έχουν στόχο φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο τέλος της συνεδρίασής τους στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα σε 119 πρόσωπα –αυτονομιστές αλλά και Ρώσους (πολιτικούς, ολιγάρχες και συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν) έχουν επιβληθεί κυρώσεις με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου για την ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίνε που ήταν στις Βρυξέλλες είχε καλέσει την ΕΕ να στείλει «σαφές μήνυμα» προς τη Μόσχα λέγοντας ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία θα προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων μέτρων της ΕΕ. Ο Κλιμκίνε είχε ταχθεί υπέρ των «αυστηρών» κυρώσεων προσθέτοντας ότι το Κίεβο ήλπιζε να μετάσχει σε συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τη Ρωσία «αυτή την εβδομάδα» υπό την αιγίδα της ΕΕ για την αναβίωση της εκεχειρίας που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο το γενικό επιτελείο της ουκρανικής επιχείρησης στην ανατολική χώρα ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε Ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τον Ουκρανό εκπρόσωπο του στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνόφ, οι φιλορώσοι αντάρτες πυροβόλησαν 33 φορές εναντίον θέσεων των δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ή από αυτοσχέδιες νάρκες.