ΝΔ: Πρέπει να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής

ΝΔ: Πρέπει να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής

«Η κυβέρνηση στεγνώνει την αγορά για να προβάλει επίτευξη δήθεν δημοσιονομικών στόχων».

Η χώρα έχει ανάγκη από μία, διαφορετικού μείγματος, συνεκτική οικονομική πολιτική, προκειμένου να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της, επισημαίνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Χρήστος Δήμας και ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στην δήλωσή τους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προβάλει “επίτευξη, δήθεν”, δημοσιονομικών στόχων, μέσα από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι θα “έριχνε” σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι υπεύθυνοι οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν επίσης:

Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης.

Απόδειξη ότι δεν έχουν ακόμη, με ευθύνη της κυβέρνησης, μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.