Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις τρομακτικές επιπτώσεις του long COVID

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις τρομακτικές επιπτώσεις του long COVID
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι βλάβες στην υγεία από το long COVID μπορεί να επιμείνουν για 2 χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας, νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με νέα.

Ο long COVID – και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου, αναπηρίας και νοσηλείας που συνεπάγεται – μπορεί να επιμείνει για δύο χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Nature Medicine.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων στην υγεία που προέρχονται από τον ιό τα δύο χρόνια μετά τη μόλυνση. Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει μόνο το πρώτο έτος μετά τη μόλυνση ή ένα πιο στενό εύρος επιπτώσεων στην υγεία σε μια περίοδο λίγο μεγαλύτερη από ένα έτος.

Για όσους προσβλήθηκαν από τον ιό το 2020 και νοσηλεύτηκαν, ο κίνδυνος τόσο θανάτου όσο και νοσηλείας παρέμεινε «σημαντικά αυξημένος» για δύο χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Μεταξύ εκείνων που προσβλήθηκαν από τον ιό την ίδια χρονιά και δεν νοσηλεύτηκαν κατά την αρχική τους μόλυνση, ο κίνδυνος θανάτου παρέμεινε στατιστικά σημαντικός για έξι μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος νοσηλείας παρέμεινε αυξημένος για περίπου ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το σημαντικό σωρευτικό βάρος της απώλειας υγείας λόγω του long COVID και εφιστούν την προσοχή στις ανάγκες φροντίδας των ατόμων με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία» λόγω του ιού, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μεταξύ εκείνων που είχαν βιώσει COVID, είτε είχαν νοσηλευτεί είτε όχι.

Αν και σημαντική, η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν βετεράνοι και οι περισσότεροι ήταν άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο long COVID στο σύνολό του μπορεί να φαίνεται διαφορετικός – τόσο σε διάρκεια όσο και σε συμπτώματα – σε έναν κυρίως γυναικείο ή νεότερο πληθυσμό. Όπως επεσήμανε ο Δρ. Eric Topol, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Scripps Research και ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, ο βασικός τύπος συμμετέχοντα της μελέτης, ένας άνδρας 61 ετών, είναι πολύ διαφορετικός από μια γυναίκα στα τριάντα της – τη δημογραφική ομάδα που θεωρείται ότι είναι πιο διαδεδομένος ο COVID-19.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του COVID, προτού εξελιχθούν παραλλαγές όπως η Δέλτα και η Όμικρον. Αν και πιστεύεται ότι είναι λιγότερο συχνός, ο long COVID από μεταγενέστερα στελέχη μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές.

Επιπλέον, όσοι είχαν ιστορικό μόλυνσης από COVID συγκρίθηκαν με εκείνους που δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από COVID κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους. Αλλά μερικοί από αυτούς μπορεί να είχαν COVID χωρίς να το γνωρίζουν ή να το πουν στον γιατρό τους, αλλοιώνοντας τα ποσοστά θανάτου, νοσηλείας και αναπηρίας στο σύνολο των νοσησάντων με COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com