Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας για την Ιταλία

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας για την Ιταλία

Ξεκινά μία δύσκολη δίμηνη προεκλογική περίοδος στην Ιταλία που θα οδηγήσει σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις.

Η διάλυση του ιταλικού Κοινοβουλίου έδωσε το σύνθημα για την έναρξη δίμηνης προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

«Ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου κατά συντεταγμένο τρόπο» είναι το σύνθημα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού, του φλεγματικού Πάολο Τζεντιλόνι, του τρίτου προέδρου της ιταλικής κυβέρνησης κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο , μετά τον υποτονικό Ενρίκο Λέτα και τον ασυγκράτητο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ψηφοφορία δεν είναι πιθανό να αναδείξει καθαρό νικητή ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, που βρίσκεται σε υποχώρηση, το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την μπερλουσκονική δεξιά, σε πλήρη άνοδο, αφού το εκλογικό σύστημα αφήνει μεγάλο μέρος στην απλή αναλογική και διευκολύνει τη διασπορά των ψήφων.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι τον ορισμό του νέου πρωθυπουργού για να συνεχίσει τη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων και να εγγυηθεί την σταθερότητα στην περίοδο της πολιτικής αβεβαιότητας που θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει.

«Αφήνω μία Ιταλία περισσότερο σταθερή και αλληλέγγυα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα συνεχισθούν παρά «τις επιπόλαιες πολιτικάντικες εκλογικές προτάσεις» που εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο.

«Η Ιταλία βγήκε από την ύφεση»

«Η κοινοβουλευτική περίοδος ήταν ταραγμένη, αλλά αποδοτική», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους. «Η Ιταλία ανέκαμψε μετά τη χειρότερη μεταπολεμική της κρίση». Η χώρα βγήκε από την ύφεση, η ανάπτυξη που προβλεπόταν στο 0,8% στις αρχές του έτους , θα είναι τελικά 1,5%. Η αγορά εργασίας φιλελευθεροποιήθηκε με τη μεταρρύθμιση του Job Act και η ανεργία σταθεροποιήθηκε στο 11%.

Στο κοινωνικό επίπεδο, υιοθετήθηκαν συμβολικοί νόμοι, όπως η πολιτική ένωση για τα ζευγάρια των ομοφύλων και για τον τερματισμό της ζωής. Η τραπεζική κρίση συγκρατήθηκε με τη διάσωση των τραπεζών της Βενετίας και την Monte dei Paschi di Siena, όσο για τη μεταναστευτική κρίση, δεν επιλύθηκε, αλλά περιορίσθηκε.