Νέες αλλαγές στο αφορολόγητο – Ποιοι κινδυνεύουν με φόρο έως και 22%

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να προχωρούν σε περισσότερες συναλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν τους επιπρόσθετους φόρους.

Νέο νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών εντός του Φεβρουαρίου και αναμένεται να επηρεάσει τις συναλλαγές των πολιτών και το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να προχωρούν σε περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν τους επιπρόσθετους φόρους. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, προβλέπουν έως και 50% αύξηση του κατώτατου ορίου δαπανών, που θα είναι αναγκαίο για την κατοχύρωση του αφορολόγητου.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Έως τώρα, η έκπτωση του φόρου κυμαίνεται μεταξύ 1.900 και 2.100 ευρώ και υπολογίζεται για τον καθένα, με βάση το εισόδημά του. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν εισόδημα έως 10 χιλιάδες ευρώ οφείλουν να έχουν κάνει αγορές της τάξεως του 10% του εισοδήματός τους, χρησιμοποιώντας πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και πληρωμές μέσω e-banking. Αντιστοίχως, όσοι έχουν εισόδημα 10.000,01 έως 30 χιλιάδες ευρώ, πρέπει να πραγματοποιούν αγορές της τάξεως του 15% και οι άνω των 30 χιλιάδων ευρώ, χρειάζονται 20% δαπάνες με πλαστικό χρήμα, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.

Οι αλλαγές

Τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν σημαντικά με τις νέες διατάξεις, αλλαγή που θα κυμανθεί μεταξύ 5 έως και 10%. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα, προβλέπεται υποχρεωτική δαπάνη μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών πληρωμών ύψους 15%, για τα μεσαία εισοδήματα οι αγορές θα πρέπει να φτάνουν στο 20%, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα, το ποσοστό θα αγγίξει το 25 έως και 30%. Οι αλλαγές δε σταματούν εκεί, αφού για όσους δεν κατορθώσουν να επιτύχουν τα προβλεπόμενα ποσοστά, θα επιβάλλεται «πέναλτι» φόρου, της τάξεως του 22%, για το ποσό που θα υπολείπεται.

Σχετικά άρθρα