Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα της ψήφισής του

Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα της ψήφισής του
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο αρχηγών, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ανάσα για τα ξενοδοχεία η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από Οκτώβριο - Στον υψηλό συντελεστή 23% μεταφέρονται 13 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε νέες τροποποιήσεις στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών, κυριολεκτικά στο παρά ένα της ψήφισής του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη βουλή.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε:

– Tην αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από την 1η Οκτωβρίου 2015 και όχι από τώρα.

– Την αναδρομική ισχύ από την 1η-1-2015 της αύξησης των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προέβη και σε νέες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, αποφασίζοντας την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23% για ακόμη 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, οι επιπλέον 13 κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών που μεταφέρονται άμεσα από τον μεσαίο συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23% είναι οι εξής:

1. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.

2. Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιΐα. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων)

3. Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάϊ του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουϊζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.

4. Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση.

5. Ξύδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.

6. Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων.

7. Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα, που παραδίδονται χονδρικά.

8. Προφυλακτικά από καουτσούκ.

9. Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά, δεμάτια ή με παρόμοιες μορφές.

10. Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί ή από βάτες.

11. Αυτοκίνητα οχήματα καινουργή, που προορίζονται για τη μεταφορά δέκα προσώπων ή περισσοτέρων συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού ειδικά κατασκευασμένα ή διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οποίων οι ειδικές θέσεις καλύπτουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των θέσεων, εφόσον αγοράζονται, εισάγονται ή αποκτώνται από άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., που ασχολούνται με την εκπαίδευση, προστασία και περίθαλψη των ατόμων αυτών.

12. Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

13. Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

Πηγή: news247.gr