Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο «Big Moustache» της Total

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο «Big Moustache» της Total

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, Διευθύνων Σύμβουλος του πετρελαϊκού «γίγαντα», έχασε τη ζωή του σε σύγκρουση του ιδωτικού του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Νεκρός ανεσύρθη τη νύχτα από τα συντρίμμια του ιδιωτικού αεροσκάφους στον διάδρομο του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Από τη συντριβή του τύπου Falcon jet-50 αεροσκάφους, που σημειώθηκε δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον ηλικίας 63 ετών επικεφαλής του γαλλικού «κολοσσού» και τρεις ακόμη Γάλλοι υπήκοοι, μέλη του πληρώματος.

«Υπήρξε συντριβή αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Βνούκοβο στις 23:58 της Δευτέρας, προφανώς κατά τη διαδικασία απογείωσης», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων. Τη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας επιβεβαίωσαν λίγο μετά και οι αρχές του αεροδρομίου Βνούκοβο. «Απόψε, ένα αεροπλάνο συνετρίβη όταν συγκρούστηκε στο διάδρομο προσγείωσης με ένα μηχάνημα εκχιονισμού. Τρία μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης είναι νεκροί. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο επιβάτης είναι ο επικεφαλής της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού αεροδρομίου, Έλενα Κρίλοβα.

Ο αερολιμένας Βνούκοβο είναι ένα από τα τρία διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, και διαθέτει τερματικό σταθμό για επιχειρηματικές πτήσεις.

«Η Total Group επιβεβαιώνει με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Κριστόφ ντε Μαρζερί πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Παρισιού) σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα, μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

«Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα τρία άτομα από το πλήρωμα του αεροσκάφους ο οδηγός του οχήματος και ο Κριστόφ ντε Μαρζερί», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Οι πρώτες σκέψεις της διοίκησης και των εργαζομένων του ομίλου Total είναι στη σύζυγο, τα παιδιά και τους φίλους του Κριστόφ ντε Μαργκερί και στις οικογένειες των τεσσάρων άλλων θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση της Total.

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Big Moustache» λόγω του πάχους που είχε το χαρακτηριστικό του λευκό μουστάκι ανέβηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Total το 2010, μετά από μια σημαντική καριέρα στο γαλλικό γίγαντα του πετρελαίου. Υπό την ηγεσία του, η Total είχε επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στην έρευνα και σε πολλά φιλόδοξα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η «Γαλλία έχασε έναν ξεχωριστό διευθυντή επιχείρησης, έναν καπετάνιο της βιομηχανίας και έναν πατριώτη».

Η Total αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος, όμως ανακοίνωση των ρωσικών αρχών αναφέρει πως «μεταξύ των αιτίων που εξετάζονται κατά προτεραιότητα για το δυστύχημα που προκάλεσε τη νύκτα τον θάνατο του Κριστόφ ντε Μαρζερί και των τριών μελών του πληρώματος του αεροσκάφους είναι πιθανό σφάλμα των πιλότων και η συμπεριφορά του οδηγού του οχήματος. Αποδείχθηκε ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί επέστρεφε από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφιερωμένη στις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία τη στιγμή που οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση πλήττουν σκληρά την ρωσική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την προσήλωση στην ανάπτυξη των γαλλο-ρωσικών σχέσεων του προέδρου της Total. «Ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμούσε στον υψηλότερο βαθμό τα προτερήματα του επιχειρηματία Ντε Μαρζερί, τη συνεχή προσήλωσή του όχι μόνο στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, αλλά σε όλες τις μορφές συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επωφελούμενος από τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με την κορυφή της ρωσικής ηγεσίας ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Ήταν ένας από τους λίγους επιχειρηματίες που συμμετείχαν τον Μάιο στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες.

Η Total είναι εταίρος της ρωσικής Novatek στο γιγάντιο σχέδιο φυσικού αερίου Yamal στον Μεγάλο Ρωσικό Βορρά. Υπό την ηγεσία του Κριστόφ ντε Μαρζερί, η Total ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στον τομέα της εξερεύνησης με στόχο την αύξηση της παραγωγής της, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές εκχωρήσεις δραστηριοτήτων.