Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Veridos Ματσούκης

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Veridos Ματσούκης

Η εταιρεία που εξάγει σε περίπου 35 χώρες έχει υλοποιήσει από το 2007 ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 21 εκατ. ευρώ, υλοποιεί από το 2007 η εταιρεία Veridos Ματσούκης AE, που δραστηριοποιείται στην αγορά των εκτυπώσεων ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευθύμιος Ματσούκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρώτη φάση των επενδύσεων αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτηριακών υποδομών, την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την εκπαίδευση του προσωπικού και ανερχόταν στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε τις εγκαταστάσεις και μηχανήματα για παραγωγή ηλεκτρονικών εξωφύλλων διαβατηρίων, ύψους 5 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η τρίτη φάση αφορά νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018.

«Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να προσφέρουμε στις διάφορες κυβερνήσεις όλα τα είδη ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών εγγράφων – διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, κάρτες πολίτη, κάρτες για πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι, θα παράγουμε τα νέα μας προϊόντα χωρίς να απαιτείται να κάνουμε ούτε ενός ευρώ εισαγωγές, εκτός από τον μικροεπεξεργαστή (microchip)», ανέφερε ο κ. Ματσούκης. Επίσης, πρόσθεσε, ότι «με την επένδυση αυτή, η εταιρεία αποτελεί πλέον τον μοναδικό ιδιωτικό φορέα στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή, που παράγει ταξιδιωτικά έγγραφα με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφάλειας».

Το νέο πρόγραμμα επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκη, συνδυάζεται και με τη στρατηγική απόφαση της μητρικής εταιρείας Veridos, να γίνει η Ελλάδα κομβικό σημείο παραγωγής ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλής ασφάλειας για την κάλυψη της παγκόσμιας αγοράς. Επίσης διευκρίνισε, ότι όλες οι επενδύσεις της εταιρείας έγιναν εν μέσω κρίσης με ίδιους πόρους και πρόσθεσε: «Παρότι έχει ολοκληρωθεί η επένδυση αναμένουμε ακόμη την καταβολή της αντίστοιχης επιδότησης από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο όπου είχαμε ενταχθεί».

Δείτε ακόμη: Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει διαβατήρια για 35 χώρες!

Σταθμό στην εξέλιξη της εταιρείας αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκη, η συνεργασία της εταιρείας με την γερμανική πολυεθνική Giesecke & Devrient (G&D) η οποία ξεκίνησε το 1969. «Το 1973 η G&D μας ανέθεσε τις πρώτες παραγγελίες για την παραγωγή διαβατηρίων άλλων χωρών, ενώ το 2007 απέκτησε το 60% των μετοχών της εταιρείας και την μετονόμασε σε Giesecke & Devrient Ματσούκης ΑΕ. Το 2016, μετά τη σύμπραξη μεταξύ των G&D και του γερμανικού κρατικού εκτυπωτικού ιδρύματος Bundesdruckerei και την δημιουργία της Veridos GmbH, το όνομα της εταιρείας στην Ελλάδα άλλαξε σε Veridos Ματσούκης ΑΕ».

Με «σύμμαχο» τη μητρική της, η Veridos Ματσούκης ενισχύει την εξωστρέφειά της, με αποτέλεσμα το 80% του τζίρου της να προέρχεται από τις εξαγωγές σε περίπου 35 χώρες. Η μητρική διαθέτει παραγωγικές βάσεις σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Βραζιλία και Ελλάδα. Από την Ελλάδα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης -περίπου 7 εκατ. διαβατήρια τον χρόνο- σε πολλές χώρες του πλανήτη. Επίσης, τυπώνει διαβατήρια, γραμματόσημα και ταχογράφους. Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση όλες οι κάρτες ταχογράφων (25.000 σε ετήσια βάση) παραδίδονται στο Βέλγιο με κατ’ οίκον παράδοση στους οδηγούς και σε άλλους δικαιούχους.

Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Ματσούκης, έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς και φορείς ώστε τα προϊόντα της να έχουν εχέγγυα ποιότητας και μοναδικότητας, που αποκλείουν τις αντιγραφές και παραχαράξεις. Ενδεικτικά ανέφερε την πιστοποίηση που αφορά στη δυνατότητα εκτυπώσεων αξιογράφων που αποτελούν ένα ιδιαίτερο εκτυπωτικό προϊόν και γίνεται με την εποπτεία της INTERGRAFT (της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκτυπωτικών και Συναφών Βιομηχανιών) με έδρα το Βέλγιο.

Επίσης ανέφερε, ότι η Veridos Ματσούκης είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί με την υψηλότερη διαβάθμιση που απαιτείται για την παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων, με υποδομή για βιομετρικά στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των κρυπτογραφημένων πληροφοριών (common criteria cetrification). Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη).

«Η παραγωγική μας δραστηριότητα είναι στην Αττική και αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η χώρα έχει ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες», ανέφερε ο κ. Ματσούκης και συνέχισε: «Σε μια εποχή που η ασφάλεια είναι ζητούμενο, εμείς ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις. Εμείς είμαστε εδώ. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων και την ενίσχυση των υπολοίπων εγγράφων, όπως διαβατήρια κά. σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών».

H Veridos Ματσούκης απασχολεί στις εγκαταστάσεις της 200 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Το 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα διαμορφωθεί στα 18 εκατ. ευρώ, από 18,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 450.000 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία επανεπενδύει το 100% των κερδών της με έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει συνεισφέρει σε φόρους και εισφορές, 11 εκατ. ευρώ.