Νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το 1% για το 10ετές- Ποιοι παράγοντες στηρίζουν το ράλι των τιμών

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ άλλων, απογειώνουν τις τιμές του ελληνικού χρέους και οδηγούν σε βουτιά τις αποδόσεις.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αψηφώντας την ανοδική τάση στις αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η ψήφος εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης, τα εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις θετικές ευνοϊκές συγκυρίες, απογειώνουν τις τιμές του ελληνικού χρέους και οδηγούν σε βουτιά τις αποδόσεις.

Η προσοχή στρέφεται στις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, που αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι ενδείξεις ότι επιβραδύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού καθησυχάζει εν μέρει τις αγορές, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από το «καταφύγιο» του κρατικού χρέους. Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων δεκαετούς διάρκειας «τσίμπησαν» ελαφρά, με το γερμανικό 10ετές σε υψηλά εβδομάδας, στο -0,36%. Η απόδοση του Bund έχει διευρυνθεί περίπου οκτώ μονάδες βάσης από την προηγούμενη Πέμπτη, αν και από τις αρχές του έτους υποχωρεί 20 μονάδες βάσης, εξαιτίας των ανησυχιών για τον κορωνοϊό.

Σε επίπεδο προσφοράς, η Γερμανία έχει προγραμματίσει δημοπρασία 10ετών ομολόγων για την άντληση 4 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία την έκδοση χρέους με ημερομηνία ωρίμανσης το 2026 και 2034, προσβλέποντας στην άντληση έως και 1,25 δισ. ευρώ. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ήταν στο 0,30% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 0,95%.