Νέος συναγερμός στις ΗΠΑ: Εκκενώθηκαν γραφεία γερουσιαστών δίπλα στο Καπιτώλιο

Νέος συναγερμός στις ΗΠΑ: Εκκενώθηκαν γραφεία γερουσιαστών δίπλα στο Καπιτώλιο

Νέο κρούσμα ύποπτων δεμάτων λίγες ώρες αφού ανακαλύφθηκαν δέματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς με παραλήπτες τους Τζο Μπάιντεν και Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Ένα κτίριο, δίπλα στο Καπιτώλιο, το οποίο στεγάζει γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών, εκκενώθηκε σήμερα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Κογκρέσου ο οποίος δεν εξήγησε τον λόγο που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το τι συμβαίνει στο Κτίριο Γραφείο Κάνον Χάους.

Τα περισσότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκονται στις περιφέρειές τους, καθώς είναι σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι αμερικανικές αρχές ανακάλυψαν νωρίτερα σήμερα ύποπτα δέματα που εστάλησαν στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν και τον ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο, ένα 24ωρο αφού επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών και επικριτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχοθετήθηκαν από παρόμοιους μηχανισμούς.

Κανείς από τους δέκα επιβεβαιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη, ωστόσο οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον επίδοξο κατά συρροή βομβιστή, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις απειλές σύμπτωμα ενός οξυμμένου είδους πολιτικής ρητορικής που προωθεί ο Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες αυτές αλλά κατηγόρησε τα ΜΜΕ.

Ένα ύποπτο δέμα που εστάλη στον Μπάιντεν βρέθηκε σε ταχυδρομείο στην κομητεία Νιου Καστλ στο Ντέλαγουερ, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι ένα δεύτερο ύποπτο δέμα επίσης ανακαλύφθηκε.

Ο ντε Νίρο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν απευθύνθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Τραμπ στην τελετή των βραβείων Τόνι τον περασμένο Ιούνιο, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ένα ύποπτο δέμα, παρόμοιο με εκείνα που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο Αμερικανός ηθοποιός. Το δέμα που εστάλη στον ντε Νίρο περιείχε επίσης έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

«Ένα μεγάλο μέρος της Οργής που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας προκαλείται από τα σκόπιμα ψευδή και ανακριβή ρεπορτάζ των κυρίαρχων ΜΜΕ τα οποία αποκαλώ Fake News» έγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη και απεχθής που δεν μπορώ να την περιγράψω», συμπλήρωσε.

Όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από δεξιούς, μεταξύ αυτών ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός εισαγγελέας επί Ομπάμα Έρικ Χόλντερ.

Επίσης, στους παραλήπτες βρίσκονται ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζορτζ Σόρος και η βουλευτίνα από την Καλιφόρνια Μαξίν Ουότερς, που ασκεί συχνά κριτική στον μεγιστάνα. Δύο δέματα εστάλησαν στη Ουότερς, την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «πρόσωπο εξαιρετικά χαμηλού IQ».

Τα τρομο-δέματα εστάλησαν καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί εάν οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να απολέσει την πλειοψηφία που το κόμμα του διαθέτει.

Στόχος να εκφοβίσουν και όχι να σκοτώσουν με τα τρομοδέματα

Τα τρομοδέματα που στάλθηκαν αυτήν την εβδομάδα συνιστούσαν πιθανότατα μια τακτική εκφοβισμού και όχι μια δολοφονική απόπειρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. Δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσον ευθύνεται ένα πρόσωπο ή μια ομάδα για την αποστολή των δεμάτων αυτών. Οι αστυνομικές αρχές αναλύουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

«Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί», υποστήριξε ο Μάθιου Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.

«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι. Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής. Κάτι απ’ όλα αυτά», σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ Τζίμι Όξλεϊ, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η Όξλεϊ θεωρεί ότι ο ύποπτος είναι ένας μοναχικός βομβιστής, όμως ο Μπράντλεϊ υποστηρίζει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή «είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σχολίασε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι όσα περισσότερα πακέτα εντοπίζουν οι αρχές, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοια δέματα και ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν φόβο. «Είναι βόμβες, ικανές να εκραγούν. Δεν εξερράγησαν. Αυτό έγινε σκόπιμα ή τυχαία;», διερωτήθηκε.

Ο Μπράντλεϊ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι κάπιος έξυπνος, ικανός και αφοσιωμένος σ’ αυτόν τον σκοπό, όπως ο Τεντ Καζίνσκι, ο διαβόητος «Γιουναμπόμπερ» που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23 χρησιμοποιώντας παγιδευμένες επιστολές που έστελνε με το ταχυδρομείο. «Δεν φαίνεται να πρόκειται για κάποιον ψυχρό άνθρωπο που τα υπολογίζει όλα, όπως ο Καζίνσκι. Είναι περισσότερο ερασιτεχνική (η μέθοδος) παρά επαγγελματική, όμως υπάρχουν και επαγγελματίες που θα ήθελαν να μοιάζει έτσι», σχολίασε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 23χρονος Μαρκ Κόντιτ έστειλε πέντε σχετικά «προηγμένες» βόμβες σε διάφορες διευθύνσεις στο Όστιν του Τέξας, που πυροδοτούνταν με την κίνηση. Ο δράστης στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τον Γιουναμπόμπερ και τον Κόντιτ, ο επίδοξος βομβιστής αυτής της εβδομάδας χρησιμοποίησε δέματα που ήταν κακοσχεδιασμένα και ύποπτα. Οι βόμβες ήταν τοποθετημένες μέσα σε κίτρινους φακέλους, μεγέθους 15×20 εκατοστών.

«Το μικρό μέγεθος περιορίζει το υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα», εξήγησε η Όξλεϊ, η οποία έχει κατασκευάσει 130 τέτοιες βόμβες σε μεταλλικό σωλήνα (pipe bomb) κατόπιν αιτήματος του FBI και της ομοσπονδικής Υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού Πυροβόλων και Εκρηκτικών, για να βοηθήσει τους ερευνητές στο έργο τους.