Η νύχτα που σημάδεψε Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου

Κάννες 2011: Όταν ο Σαρκοζί έβριζε τον Παπανδρέου και η Μέρκελ ήθελε ΔΝΤ σε Ιταλία και Ισπανία. 

Περισσότερο φως για το τι συνέβη στη δραματική, όπως εξελίχθηκε τότε, σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες πριν περίπου δύο χρόνια (2 Νοεμβρίου του 2011) ρίχνει ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο.  «Ήταν η σύνοδος όπου καταγράφηκε τόσο έντονα το σύνθημα αδυναμίας των δημοκρατικών κυβερνήσεων απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς» αναφέρει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του με τίτλο «To Δίλημμα», απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε το Reuters.

Επιβεβαιώνει τα «γαλλικά» Σαρκοζί σε Παπανδρέου
«Γα…νο ψυχοπαθή!». Έτσι, φέρεται να αποκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος ήταν έξαλλος με τον Παπανδρέου και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του όταν αντίκρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μάλιστα, γαλλικές εφημερίδες είχαν αναφέρει εκείνη την εποχή και δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Ελιζέ, ότι κατά τη διάρκεια εργασιακού δείπνου, ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε φραστικά στον Παπανδρέου, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη και αποκαλώντας τον… «a f..cking psycho», δηλαδή… «γα…νο ψυχοπαθή!».

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να ήταν τόσο εξοργισμένος που πάτησε το ένα πόδι σε μια καρέκλα, επιχειρώντας να ανέβει στο τραπέζι για να… επιπλήξει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, ωστόσο, τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του. «Ο Παπανδρέου είναι μα…κας, ένας πραγματικός μα…κας», φέρεται να είχε δηλώσει επίσης εκείνη την ημέρα ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine».

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Μπερλουσκόνι ήθελε να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ

ΔΝΤ σε Ιταλία και Ισπανία ήθελε η Μέρκελ
«Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πάρει βοήθεια 85 δισ. ευρώ από το Ταμείο ώστε να σταθεροποιηθεί το κοινό νόμισμα». Αυτό πρότεινε η Μέρκελ στο Θαπατέρο, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του απαντώντας «ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι».

Προσθέτει μάλιστα ότι εξήγησε στην Μέρκελ πως η Ισπανία ήταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της.

Η κ. Μέρκελ τον κοίταξε -όπως αναφέρει- στα μάτια και του είπε στα αγγλικά: «Οk. Καταλαβαίνω».

Αναφερόμενος στην πίεση που ασκήθηκε στην Ρώμη, κατά την σύνοδο των Κανών, ο Θαπατέρο ανακαλεί τα λόγια του τότε υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται να είπε: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω».

Επίσης, ο Θαπατέρο περιγράφει το Παλέ ντε Φεστιβάλ, όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι στους διαδρόμους ήδη ψιθυριζόταν το όνομα του Μάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011.

To πολιτικό ντόμινο που ακολούθησε είναι γνωστό: Στις 11 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας τη θέση του στο Λουκά Παπαδήμο. Πέντε μέρες αργότερα παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Μάριο Μόντι, ενώ στις 20 Νοεμβρίου οι Σοσιαλιστές έχαναν τις εκλογές στην Ισπανία για να έρθει στην εξουσία ο στενός σύμμαχος της Μέρκελ, Ραχόι.

eldilema-zapatero