Ο «αρχιλογοκριτής» της Κίνας στο campus του Facebook

Ο «αρχιλογοκριτής» της Κίνας στο campus του Facebook

Ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου του διαδικτύου της χώρας, βρέθηκε για μερικές μέρες στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με CEO τεχνολογικών εταρειών.

Μπορεί στην Κίνα το Facebook να είναι μπλοκαρισμένο όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Λου Γουέι, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής διαδικτύου στη χώρα, να βρεθεί στο campus του δημοφιλέστερου social media του πλανήτη.

Ο Λου, υπουργός της κινεζικής Αρχής Κυβερνοχώρου, επισκέφτηκε πρόσφατα τα γραφεία της Facebook καθώς και των Apple και Amazon, όπως μετέδωσε κυβερνητική ιστοσελίδα της Κίνας.

Παρότι το Facebook έχει απαγορευτεί στην Κίνα από το 2009, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιφύλασσε θερμή υποδοχή στου Λου –με τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- χωρίς όμως να γίνει γνωστό ούτε το περιεχόμενο της συνάντησης αλλά ούτε και ο λόγος.

Ο Λου εμφανίστηκε επίσης σε φωτογραφίες με τον Τιμ Κουκ, CEO της Apple, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Η Κίνα εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο της Facebook για να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της, και η αγορά των 600 εκατ. Κινέζων φαντάζει τεράστια πρόκληση.

Ο Λου, πρώην επικεφαλής προπαγάνδας του Πεκίνου, ανέλαβε το νέο του πόστο το 2013, τονίζοντας πως η λογοκρισία του διαδικτύου είναι απαραίτητη για την σταθερότητα του καθεστώτος.

«Η Κίνα ήταν πάντα φιλόξενη, όμως θα πρέπει να επιλέγουμε εμείς τους καλεσμένους μας», είχε πει σε δημοσιογράφους τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εταιρείες να εισέλθουν στην Κίνα και να κερδίσουν πληγώνοντας τη χώρα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ πως το Facebook δεν θα έρθει ποτέ, αλλά ούτε ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λου στο campus της Facebook, μικρή ομάδα φοιτητών διαδήλωσαν ενάντια στην ψηφιακή λογοκρισία της Κίνας.