Ο Άσαντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιτεθούν στη Συρία

Ο Άσαντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιτεθούν στη Συρία

Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βρουν άλλο «πρόσχημα» για μια στρατιωτική επέμβαση, δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος.

«Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος ενάντια στη Συρία θα είναι πάντα υπαρκτή, πότε με το πρόσχημα του χημικού οπλοστασίου και πότε με άλλο πρόσχημα», είπε χθες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR, τονίζοντας έτσι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, παρά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, «οι ΗΠΑ παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επί δεκαετίες, παραβιάζοντας την Χάρτα του Σ.Α., την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών και όλες τις ανθρώπινες και ηθικές αξίες».

«Αν εξετάσουμε προηγούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις, τουλάχιστον από τις αρχές του 50, θα δούμε ότι η αμερικανική πολιτική βαδίζει από την μία επιθετική πράξη στην άλλη. Για να μην αναφερθώ στη δράση τους στη Νότια Αμερική, όπου υποκίνησε πραξικοπήματα με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Άσαντ.

Ερωτηθείς για τις πιθανές συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας, ο Άσαντ δήλωσε: «O κόσμος είναι ένα μικρό χωριό. Ό,τι συμβαίνει στη Συρία θα επηρεάσει τις γύρω χώρες και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη».

O πρόεδρος της Συρίας αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ είναι μία «μεγάλη δύναμη» και «οι καλές σχέσεις είναι εφικτές με την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού». Ωστόσο, αμφισβήτησε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί δεδομένης της αμερικανικής θεωρίας της «τρομοκρατίας, της καταστροφής και του φόβου».

Ακόμη, σύγκρινε την θέση της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή με εκείνες της Βενεζουέλας και της Κούβας και πρόσθεσε ότι ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες προωθούσε «ένα μονοπάτι προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Ο Τσάβες και ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ακολουθούσαν την ίδια γραμμή, έβλεπαν τα πράγματα από το ίδιο πρίσμα και πρέσβευαν την ίδια πολιτική».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ πως διατίθεται να αναλάβει την φύλαξη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας για το διάστημα που θα κρατήσει ο διεθνής έλεγχος. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη φύλαξη των εγκαταστάσεων αυτών όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η δήλωση του Ριαμπκόφ έγινε την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υπάρξει συμφωνία για την έκδοση απόφασης για τα χημικά όπλα, η οποία θα είναι αποδεκτή από τη Ρωσία και από τις δυτικές χώρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ κατέληξαν στις αρχές του μήνα σε συμφωνία βάσει της οποίας ο Άσαντ θα πρέπει να υποβάλει μια πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων των χημικών όπλων και ότι θα επιτρέψει την καταστροφή τους ως τα μέσα του 2014.