O CEO της Levis μετανιώνει – «Δεν απέλυσα έγκαιρα αυτούς που έπρεπε»

O CEO της Levis μετανιώνει – «Δεν απέλυσα έγκαιρα αυτούς που έπρεπε»
epa01843211 A customer enters a Levi's apparel showroom, advertising jeans payable in monthly instalments on its storefront, in southern Indian city of Bangalore on 31 August 2009. American denim major Levi Strauss (India) Pvt Limited has begun selling its denim on credit in India, offering shoppers the chance to buy a 30-dollar pair of its famous trousers in three instalments and its targetting a 25 per cent year-on-year growth over the next three years and hoping that its flagship brand Levis 501 will provide a big push in the country’s jeans market. EPA/JAGADEESH NV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μεγαλύτερο παράπονό του ήταν ότι δεν απέλυσε τους λάθος ανθρώπους αρκετά γρήγορα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πιο διάσημης εταιρείας τζιν στον κόσμο δήλωσε ότι γνώριζε από τη δεύτερη ημέρα της θητείας του ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει την πορεία της εταιρείας ήταν να απολύσει περισσότερα από τα μισά στελέχη του.

«Ο ευκολότερος τρόπος για να αλλάξεις την κουλτούρα είναι να αλλάξεις τους ανθρώπους. Είχα 11 άμεσους υφισταμένους και μέσα στους πρώτους 18 μήνες, οι εννέα από αυτούς έφυγαν» υποστήριξε ο CEO της Levi’s Strauss, Τσαρλς Μπεργκ, μιλώντας στο CNBC.

Ο Μπεργκ πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο παράπονό του ήταν ότι δεν απέλυσε τους λάθος ανθρώπους αρκετά γρήγορα.

«Για αυτό που λυπάμαι περισσότερο είναι ότι δεν στηριχθήκαμε σε κάποιους από αυτούς τους χαρισματικούς επικεφαλής και χάσαμε κάποιους, επειδή στήριξα ορισμένους περισσότερο από όσο έπρεπε» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Μπεργκ εντάχθηκε στην εταιρεία το 2011, στη χειρότερη δυνατή στιγμή, όταν οι καταναλωτές δεν αγόραζαν πλέον τα τζιν της Levi’s.

«Το brand ήταν πραγματικά χαμένο. Είχαμε μια ολόκληρη γενιά καταναλωτών που δεν είχαν μεγαλώσει φορώντας Levi’s όπως εγώ όταν ήμουν παιδί» ανέφερε ο ίδιος.

«Οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν πραγματικά ασταθείς για περισσότερα από 10 χρόνια. Τη μία χρονιά τα έσοδα ανέβαιναν, αλλά τα κέρδη έπεφταν. Την επόμενη χρονιά, διόρθωναν τα κέρδη, αλλά τα έσοδα μειώνονταν» συμπλήρωσε.

Έξι χρόνια αργότερα, ο Μπεργκ επανέφερε στο προσκήνιο αυτό που αποκαλούσε κάποτε «”σπασμένο” brandname».

Το 2017, η Levi’s σημείωσε ετήσια αύξηση των εσόδων της κατά 8%, την υψηλότερη της δεκαετίας και πολύ πάνω από την αύξηση 3,1% που σημειώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία συνέχισε να ανεβαίνει, σημειώνοντας 14% ετήσια αύξηση εσόδων το 2018.

Ο κ. Μπεργκ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το επόμενο έτος και δήλωσε ότι η μεγαλύτερη κληρονομιά του θα είναι το να «ξεκουνήσει» την εταιρεία από τον εφησυχασμό και να δημιουργήσει μια ομάδα με το brand της, στο κέντρο της κουλτούρας της.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ομαλά. Η εταιρεία μείωσε σοβαρά τις προοπτικές κερδών της για το 2023, αφού ανακοίνωσε απότομη μείωση των εσόδων χονδρικής και χαμηλές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της. Τώρα αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 1,5% έως 2,5% φέτος έναντι του προηγούμενου εύρους 1,5% έως 3%.

Όπως πολλές εταιρείες ένδυσης, η Levi’s έπρεπε να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδίως στην αυξανόμενη ζήτηση για άνετα και πιο χαλαρά ενδύματα, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους μετά την πανδημία του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com