O David Rosenberg προειδοποιεί: Μεγάλη «βουτιά» 30% στις μετοχές, μην τολμήσετε να γίνετε bullish

O David Rosenberg προειδοποιεί: Μεγάλη «βουτιά» 30% στις μετοχές, μην τολμήσετε να γίνετε bullish
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές θα υπομείνουν περισσότερη αβεβαιότητα μέχρι τη στιγμή -και θα έρθει- που η Fed θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις

Mεγάλη «βουτιά» ως 30% βλέπει για τις αγορές μετοχών, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Marketwatch, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Βορείου Αμερικής στη Merrill Lynch David Rosenberg…  «Η ύφεση μόλις αρχίζει», είπε ο Rosenberg, «και μην τολμήσετε να γίνετε bullish…»

Οι επενδυτές θα υπομείνουν περισσότερη αβεβαιότητα μέχρι τη στιγμή -και θα έρθει- που η Fed θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις και, στη συνέχεια, θα αρχίσει προχωρά σε μειώσεις. Ευτυχώς για αυτούς, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα έρθει το 2023, προβλέπει ο Rosenberg.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 (αλλά και άλλα χρηματιστήρια) θα μπορούσε να υποχωρήσει ώς και -30% από το τρέχον επίπεδό του πριν συμβεί αυτό: ήτοι από τις 4.000 μον. στις 2.900 μον. Σε εκείνο το σημείο, πρόσθεσε ο Rosenberg, οι μετοχές θα φαίνονται ξανά ελκυστικές. «Αλλά αυτή είναι μια ιστορία που την κρατούμε για να την πούμε το 2024».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, «οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε αμυντικούς τομείς των χρηματοπιστωτικών αγορών — συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, του χρυσού και των μετοχών που πληρώνουν μερίσματα».

Συναίσθημα…

Διαπιστώνεται μια αποσύνδεση μεταξύ του πώς αισθάνονται οι επενδυτές για τις προοπτικές και του τρόπου με τον οποίο είναι πραγματικά τοποθετημένοι. Αισθάνονται bearish, αλλά εξακολουθούν να είναι τοποθετημένοι bullish, και αυτό είναι μια κλασική περίπτωση γνωστικής ασυμφωνίας.  Ο λόγος για ύφεση φουντώνει, ενώ παράλληλα η κοινότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει αύξηση των εταιρικών κερδών το 2023.

Σε μια ήπια ύφεση, τα κέρδη μειώνονται κατά 20%, επισημαίνει ο Rosenberg. «Δεν είχαμε ποτέ ύφεση με τα κέρδη αυξημένα. Ωστόσο, η αγορά λέει ότι πρόκειται να δούμε τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται το 2023. Επομένως, υπάρχει μια άλλη κραυγαλέα ανωμαλία.

Μας λένε ότι έρχεται μια ευρέως αναμενόμενη ύφεση, ωστόσο αυτή η εκτίμηση δεν αντικατοπτρίζεται στις εκτιμήσεις των κερδών – τουλάχιστον όχι ακόμη».

Συνεπώς, λέει ο Rosenberg, «δεν υπάρχει δείκτης αυτήν τη στιγμή που να λέει ότι πιάνουμε πάτο. Το 2022 ήταν το έτος που η Fed έσφιξε επιθετικά την πολιτική και αυτό αποτυπώθηκε στην αγορά με μια συμπίεση στα πολλαπλάσια των κερδών (PE) από περίπου 22 σε περίπου 17.

Το 2023 θα φανεί πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις επιτοκίων τα εταιρικά κέρδη. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα εύλογο πολλαπλάσιο είναι ο αριθμός 15… – κάτι που σημαίνει πως ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει τις 2.900 μον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pivot

Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως η Fed θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις και μετά θα περιστραφεί (pivot).

Αλλά αυτό θα συμβεί το 2023, λέει ο Rosenberg, επισημαίνοντας: Η Fed θα αλλάξει τις απόψεις της καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. «Η αγορά συνήθως υποχωρεί στην έκτη ή έβδομη εβδομάδα της ύφεσης, όταν πια έχει ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της Fed».

Δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2008-09, διαβεβαιώνει ο Rosenberg. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλοι οικονομικοί σπασμοί. Αυτό συμβαίνει πάντα μετά από έναν κύκλο σύσφιξης της Fed.

Οι υπερβολές εκτίθενται και εξαφανίζονται. Επομένως, θα μπορούσαμε να βιώσουμε μια επανάληψη αυτού που συνέβη με τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990… «Οπότε, μην τολμήσετε να γίνετε bullish».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: